IBMs stora konferens Lotusphere har precis gått av stapeln i Orlando. Eftersom samarbetsprogrammen i Lotusfamiljen är viktiga för företaget så var väl naturligtvis IBM-chefen Samuel ”Sam” Palmisano på plats och förgyllde tillställningen?

Nej, det var han inte.

Publiken fick nöja sig med bland annat Alistair Rennie som är chef för Lotusprodukterna.

Palmisano föredrog i stället att hålla ett tal för studenterna på Johns Hopkins-universitetet i Baltimore. Det är visserligen universitetet han gick på själv en gång i tiden, men ändå.

Den prioriteringen säger en del om vilken vikt IBM egentligen lägger vid Lotusproduketerna.

När man tittar på vad IBM konkret gör inom Lotusfamiljen är det en slående brist på innovationskraft.

Det mest utmärkande för Lotusphere i år var frånvaron av spännande produktlanseringar. IBM pratade i stället mest om nya sätt att använda samarbetsprogram, vilket sammanfattas med begreppet ”social business”.

Det är ett slags försök att haka på hajpen kring sociala medier – med Facebook och Twitter – och samtidigt göra det mer salongsfähigt.

Problemet är att det vaga begreppet social business kopplas till intetsägande produktlanseringar. En ny underhållsversion av Notes, Lotus Live Notes på Android, Blackberryintegration och Notesapplikationer i molnet i all ära, men de signalerar mer av det gamla vanliga, inte nydanande användning av mjukvara.

Ett paradigmskifte för användning blir mer trovärdigt om det kopplas till verkligt nya program. Nu verkar det mest som om IBMarna desperat försöker hamra in ett nytt modebegrepp.

IBMs utvecklare och strateger vet nog vad de gör med produkterna och företaget lär säkert lyckas sälja in sina visioner till storföretag. Men med program som upplevs som gammalmodiga av många och vaga begrepp som social business lär de aldrig bli ledande på nya applikationer i det stora hela.

Ett något nedtonat budskap om nya sätt att använda applikationer kopplat till verkligt spännande produktlanseringar hade varit en bättre strategi för Lotusphere än den som faktiskt genomfördes.

Som det är nu blir det mest otydligt.

IBM behöver verkligen fånga så mycket intresse företaget kan vad gäller mjukvara för att samarbeta och kommunicera.

Trenden är entydig, se diagrammet här bredvid. Microsoft har tagit täten och IBM tappar.

Diagrammet visar utvecklingen av investeringspreferenser på marknaden för samarbetsplattformar i Sverige.

Det är en nog så bra indikation om vilka leverantörer som ligger bäst till för att sälja nya typer av samarbetsprogram.