Namnservrar, alltså dns-servrar som hanterar översättningen av domännamn till ip-adresser, är bland de vanligaste målen vid överbelastningsattacker mot drifttjänster.

Även svenska driftbolag har råkat ut för störningar som kan kopplas till dns-servrar. Webbhotellet Binero, som drabbats av flera stora haverier den senaste tiden, väljer nu en ny metod för att möta hotet. Namnservrarna läggs ut på så kallad anycast, vilket innebär att de sprids ut i ett distribuerat nätverk bestående av 3 500 serverar världen över.

Det kan jämföras med vanlig drift, där en handfull servrar står redo om den primära slutar att fungera. Bineros vd Anders Aleborg sticker därmed ut huvudet och garanterar 100 procents upptid på namnservrarna med det nya systemet.

För driften står amerikanska Afilias, och Binero uppger att företaget ska använda sig av samma nätverk som till exempel Punkt SE använder för den svenska toppdomänen och samtliga org-domännamn.

Till exempel riktades attackerna mot Wikileaks i december just mot dns-servern, vilket fick leverantören att slå bakut och kasta ut Wikileaks som kund.