Det var sensommaren 2007 som Dan Egerstad, en säkerhetskonsult från Malmö, lade ut en lista med 100 användarnamn och lösenord till e-postkonton på webben. Kontona tillhörde ambassader och myndigheter över hela världen, bland annat den ryska ambassaden i Stockholm och Irans utrikesdepartement.

Publiceringen väckte stor internationell uppmärksamhet och svensk polis inledde en förundersökning för misstänkt dataintrång. Men nu står det klart att det inte blir något åtal sedan förundersökningen lagts ner av kammaråklagare Chatrine Rudström.

– Den lades ner nu i veckan. Bevisningen var inte tillräckligt bra, säger hon.

Det är ovanligt att utredningar om dataintrång pågår så länge.

– Det var problem att få fram bevisning, säger hon som förklaring.

En tid efter publiceringen förklarade Dan Egerstad att han hade kommit över lösenorden genom att lyssna på trafiken i Tor, ett nätverk som används för anonymisering på nätet. Själv uppger han att han försökt kontakta ambassaderna vars lösenord spreds helt öppet över Tor, men att de inte ville lyssna på honom. Det var då han tog beslutet att lägga ut 100 av dem på nätet för att dra uppmärksamhet till säkerhetsbristen.

Själv säger han att han inte är förvånad över att utredningen nu läggs ner.

– Jag har bara väntat på att det ska hända, säger han.

I samband med en husrannsakan mot Dan Egerstads lägenhet tog polisen flera datorer i beslag. Dessa kan han nu få tillbaka.

– Jag fick besked om att jag kan åka och hämta dem i Stockholm, säger han på telefon från Malmö.