Midasplayer må vara ett ganska anonymt företag men har under de senaste åren fått ett rejält genomslag via spelsidan King.com som har 25 miljoner unika besökare varje månad. Företagets spel hör till de mest populära på Facebook och marknadsförs även via Yahoo, Google, MSN, TV4 och Expressen. Nu på torsdag är det premiär för en ny plattform som kan vara Sveriges största html5-bygge.

Thomas Hartwig, en av företagets grundare och utvecklingschef, tar emot CS på företagets svenska kontor där ett 20-tal av utvecklarna under flera månader suttit och filat på det nya ramverket.

– Det ramverk vi satte från början har inte hängt med i samma takt som utvecklingen av moderna webbläsare. Html5 ger oss möjlighet att optimera både utseende och användarupplevelse samtidigt som vi får en mängd tekniska fördelar, säger Thomas Hartwig.

Den största fördelen är att kunna nå ut till många fler plattformar än vad som är fallet i dag.

Bland de senaste produkterna som Midasplayers utvecklare siktar in sig på är pekplattor, där ett stort bekymmer är att Ipad inte har stöd för Flash, den plattform som de flesta spel bygger på.

– Med Ios och Android måste man i praktiken skriva spelen för dessa men framöver hoppas vi slippa använda multipla kodbaser.

Men det är en vågad satsning eftersom html5 ännu inte är en färdig standard och bara delvis utnyttjas i dagens webbläsare. Det innebär att Midasplayer tvingas stänga ute de kunder som exempelvis använder Internet Explorer 6.

– Tidigare stödde vi alla stora webbläsare men vi insåg att stödet för Internet Explorer 6 skulle innebära allt för många renderingsbuggar om man ska kunna utnyttja de nya möjligheter som ges med html5. Men det är en väldigt liten del som fortfarande kör IE6 så tappet kommer inte att påverka våra affärer, säger Thomas Hartwig.

Han säger att inte heller Internet Explorer 7 och 8 har särskilt bra stöd för html5 medan Googles Chrome och Mozillas Firefox kommit mycket längre. Det gäller särskilt Chrome 9 som stöder hårdvaruaccelerad grafik.

– Under överskådlig tid kommer vi att fortsätta med Flash men vi samarbetar med Google för att anpassa några av våra 200 spel till html5, säger Thomas Hartwig.

Eftersom Midasplayer varit så tidigt ute med en bred satsning på html5 tror de sig ha en del erfarenheter att dela med sig till andra utvecklingsbolag.

– Det viktigaste är nog att man genomför en rejäl förstudie för att identifiera vilken nytta verksamheten kan ha med html5. Sedan gäller det att hålla noga koll på standardiseringsorganens specifikationer och utnyttja de utvecklingsverktyg som finns hos respektive leverantörer av webbläsare.

Fakta

Företaget står bakom spelsidan King.com med så kallade skicklighetsspel som spelas direkt i webbläsaren.
Midasplayer har 115 medarbetare i fem länder varav huvuddelen sitter i Stockholm där all utveckling sker. Huvudkontoret ligger i London.

Nu satsar man stort på html5, en kommande standard som gör det möjligt att presentera spel och video enhetligt på olika webbläsare samt framöver även på mobiler och pekplattor.