För andra gången på mindre än ett halvår får Mark Zuckerberg ett brev från amerikanska toppolitiker. De vill ha tydligare svar kring Facebooks planer att låta tredjepartsföretag få tillgång till användarinformation.

Brevet är skickat från det amerikanska representanthuset, med Edward Markey och Joe Barton som avsändare. Upprinnelsen är att Facebook i januari aviserade planer på att göra uppgifter om bland annat mobila användare, däribland adressuppgifter, tillgängliga för tredje part.

Facebook uppgav sig vilja ge tredjepartsutvecklare tillgång till fysiska adresser och mobiltelefonnummer, förutsatt att användarna tillåter det. Efter hård kritik om brist på integritetshänsyn drog Facebook tillbaka planerna. Sedan återlanserades planerna, med löfte om vissa förändringar.

I brevet riktar politikerna ett dussintal frågor till Mark Zuckerberg om Facebooks planer. Bland annat undrar de om funktionen för att dela data innebär att Facebooks avser att öppna för att låta tredjepartsföretag få tillgång till mer användarinformation.

Facebook svarar på frågorna i ett brev, utan att hänvisa till Edward Markey och Joe Barton. I brevet betonas vikten av att ge användarna frihet och kontroll över informationen på Facebook, även vad gäller att dela den med andra webbplatser. Men Facebook lovar att det endast ska bli möjligt efter användarnas samtycke.

Fakta

Edward Markey and Joe Barton är tunga integritetsförespråkare och leder organisationen House Bipartisan Privacy Caucus. Markey, står sedan tidigare bakom en lag, Children's Online Privacy Protection Act, vars syfte är att förbjuda annonsörer att spåra barns onlineaktiviteter.