Marknadsinformationsföretaget Datadia genomför kontinuerligt mätningar av den svenska affärssystemsmarknaden. I en färsk undersökning nämns 178 olika affärssystem, varav 21 är tillräckligt stora för att vara intressanta för en lite bredare krets.

Tittar man på antalet nyinstallationer de senaste åren är det SAP, Agresso, Visma och Microsofts Dynamics Ax som sticker ut – och en ganska anonym svensk affärs­systemspecialist.

2010 hade Monitor elva nyimplementationer enligt Datadias undersökning. Det är ett tvärsnitt, men tendensen är tydlig. Hudiksvalls­företaget är en av de verkliga snabbväxarna på den svenska marknaden.

– Det är inget nytt. Sista året fick vi 205 nya företag. Året före 220 nya och dess före 150. De senaste sju åtta åren har det varit en riktig raket, säger grundaren och ägaren Åke Persson.

Bokslutet för 2010 är inte riktigt klart än, men enligt Åke Persson kommer vinsten att hamna på över 90 miljoner kronor och omsättningen på 160 miljoner.

– Det är ointressant om man säljer mycket men samtidigt förlorar gamla kunder. Jag har inte tappat en kund sen jag startade mitt företag 1974.

Till skillnad från många andra arbetar Monitor inte med återförsäljare utan låter kunderna själva vara ambassadörer. Det tycks ha börjat ge ordentliga resultat. Inte bara i Norden, det går bra även i Baltikum och Polen.

Monitor har dessutom kontor i Ryssland och Brasilen och håller precis på att öppna i Tyskland.

– På onsdag åker jag till Kina, jag har 14 bolag där, säger Åker Persson.

SAP tar annars en imponerande förstaplats för både 2009 och 2010 i Datadias mätningar. Oracle sticker också ut.

– Det är stora system vi pratar om. Det går inte att jämföra med Visma. Att Oracle fick in sju implementationer 2009 är riktigt bra, säger Niklas Linder, vd på Datadia.

– Och SAPs 18 implementationer för 2010 är otroligt bra.
2010 har Oracle bara en nyimplementation.

Enligt Niklas Linder beror det på att siffrorna för 2010 fortfarande inte är fullständiga och därför kan komma att förändras, se vidare artikeln här intill.

Fakta

Denna artikel är en del av CS stora special om affärssystem. Hela artikelserien publiceras i tisdagens pappersutgåva samt på webben.

Marknadsundersökningsföretaget Datadia mäter kontinuerligt den svenska affärssystemsmarknaden. 34 personer ringer till samtliga företag i målgruppen med över 50 anställda.

De marknadssiffror som CS har fått från Datadia i tabellen här intill kommer från mätningen den 31 december. Den visar däremot inte det färdiga utfallet för 2010.
– Här ingår inte bara decembers telemarketing utan ett par års erfarenheter, säger Niklas Linder, vd på Datadia.

Hur många ringer ni?
– Ambitionen är att ringa alla och prata med den högst ansvarige inom it, men det här är upptagna personer så vi får inte tag på mer än en av tre eller fyra av målgruppen.

34 personer gör det här på heltid. Har ni inte hört talas om statistiskt urval?
– Våra beställare vill veta hur it-miljön just på det här företaget ser ut. Eller ”vilka företag i Göteborg kör SAP”?

Monitor säger sig ha 205 nya kunder 2010, i era mätningar står det elva.
– Vi mäter bara företag med över 50 anställda. Jag ber att få deras listor, men får dem aldrig.