På sajten London Data Store finns information om Londons demografi, platser för stadens hyrcyklar, realtidsdata över trafikstockningar, stadens offentliga ekonomi och mycket mer. Det är Greater London Authority, GLA, som bland annat ansvarar för ekonomisk och social utveckling, miljö och transport i London, strävar efter att släppa så stor del som möjligt av sitt data fritt.

Datan presenteras i form av kalkylblad, xml- och crc-filer så att utvecklare gratis kan ta del av informationen för att skapa mobilappar och webbsidor, enligt Emer Coleman, som är chef för projektet på GLA.

Sajten släpptes för snart ett år sedan och i nuläget finns omkring 450 datasamlingar. Hur många appar det har resulterat i vet inte Emer Coleman. GLA har koll på ett 40-tal, men förmodligen är det många fler som går direkt ut till operatörernas appbutiker.

Initiativet kommer från Londons borgmästare, berättar Emer Coleman. Hon ser att det ger fördelar till både GLA och stadens medborgare. GLA har till exempel haft stor nytta av en app som visar på de populäraste rutterna för stadens hyrcyklar. Det är också ett sätt att dra nytta av kompetens som finns utanför GLA.

-– Personer som har kunskaper inom datavisualisering presenterar data på ett enkelt sätt. Det kan till exempel vara en interaktiv karta över koldioxidutsläpp. Det gör det enkelt för oss att presentera det, i stället för att visa upp en graf. Allt som ger liv till data är viktigt för oss, säger hon.


Behövde inte locka. London Greater Authority, som står bakom projektet, lade ner ett tidigt förslag om att utlysa en tävling inför lanseringen för att få fart på utvecklarna. Att få tillgång till data var så intressant i sig att utvecklarna nappade på det av sig själva, enligt Emer Coleman, chef för projektet på GLA.

På sajten finns en blogg där GLA berättar om vad de gör och en inspirationslista där de länkar till appar som använt offentliga data.

Några instruktioner till hur man gör behövs inte, enligt Emer Coleman.

– Utvecklare vet redan hur man ska göra. Vi bara placerar våra data där och sedan är det upp till marknaden att besluta vad de vill göra med den.

GLA har inte heller satt några restriktioner för vilka tjänster som får använda dess data.

– Låt oss se vad som händer hellre än att diktera villkoren, säger Emer Coleman.

Emer Coleman ser heller inget problem i de fall där utvecklare kan tjäna pengar på stadens offentliga data.

– De får gärna tjäna pengar på det. Skatten är redan betald. Dessutom gynnar det här både det offentliga London och dess medborgare, säger hon.

Fakta

Det här visar några appar som bygger på data från London Data Store:

  • Hur vanlig infektionen MIRSA är på stadens sjukhus och vilket sjukhus som ligger närmast användaren.
  • Närmaste stället för att fylla på tunnelbanekortet, tider för tunnelbaneavgångar och var tågen befinner sig i realtid.
  • Närmaste cykeluthyrningsstation, var det finns lediga parkeringar för den som vill lämna cykeln samt den genomsnittliga tiden för en cykeluthyrning.
  • Hur vanliga olika nationaliteter är i London och hur befolkningen utvecklats från år 1801.
  • Trafikläget i staden och var fartkameror finns utplacerade.