Nocturnal Vision tar naturens under till hjälp för att förbättra mobiltelefonernas mörkerseende. Lundaföretaget hjälper mobilanvändare att göra något som många vill, men som sällan eller aldrig blir bra – att filma i svagt ljus.

Lösningen bygger på en algoritm skapad av Henrik Malm och Magnus Oskarsson som båda är matematiker vid Lunds tekniska högskola.

Det sex år långa utvecklingsarbetet har till största delen skett inom ett forskningsprojekt finansierat av bilindustrin.

– Vi har inspirerats av tropiska bin, säger Henrik Malm som samarbetat med zoologiprofessorn Eric Warrant på universitetets biologiska institution.

Bildbehandlingen, som sker i realtid, härmar insektsögats sätt att förbättra synintryck i svagt ljus. Själva algoritmen är mycket kompakt.

– Det är ett måste eftersom vi siktar på att ta oss in i mobilkamerans grafikkretsar, säger marknadschefen Michael Hoy. Han berättar att de mötts av intresse från flera tillverkare av mobiltelefoner – även om den egentliga målgruppen är företag i komponentledet.

Med lokaler på Ideon Innovation finns Nocturnal Vision strategiskt placerat mitt i det skånska mobilteleklustret. Michael Hoy berättar att de som groddföretag haft gott stöd av nätverket Mobile Heights Business Center.

Under Mobile World Congress i Barcelona i mitten av februari kommer Nocturnal Vision att visa en kamerakrets som utvecklats tillsammans med ett annat bolag. Förhoppningarna på det första stora publika framträdandet är stora:

– Målsättningen är att senare i år kunna teckna de första kontrakten för att kameramobiler med vår teknik ska säljas år 2012.

Den patentsökta bildbehandlingstekniken fungerar för såväl stillbilder som rörliga bilder. Förutom till webb- och mobilkameror lämpar den sig för övervakningskameror.

– Vi är fria att marknadsföra vår lösning i alla branscher utom i bilindustrin.

Nocturnal Vision är inte det enda lovande bildanalysföretag som startats av matematiker från bildgruppen vid Lunds tekniska högskola. Decuma och Polar Rose stammar också härifrån.

Fakta

Startades: Våren 2010 med stöd från Luab som hjälper forskare vid Lunds universitet att kommersialisera sina forskningsresultat.

Sysselsätter:
Fyra personer.

Ägare: Medarbetare, Luab samt några utomstående.

Historik: Fick en smakstart genom att vinna fjolårets upplaga av Venture Cup Syd.

Övrigt: Mobilräven Mats Jacobsson, före detta vd på Scalado, gick i fjol in som styrelseordförande.

Högkvalitativ video i svagt ljus möjliggörs av kraftig brusreducering kombinerat med förstärkning av kontrasten. Inspirationen kommer från tropiska bin som ”ökar slutartiden” genom att slå samman signaler från flera ljuskänsliga celler i ögonen.

Det formligen kokar i Innovations-Sverige och massor av spännande tekniklösningar dyker upp över hela landet. I en artikelserie berättar vi om några av de hetaste utmanarna. Tidigare artiklar i serien hittar du på webben.