Det tog en halvtimme innan hon tittade upp och sökte ögonkontakt. Vi andra satt runt bordet och lyssnade på hennes intensiva berättelse. Hon var djupt koncentrerad men ivrigt berättande. Mötet ägde rum i ett öppet kontorslandskap strax före jul i en amerikansk storstad.

Hon är cio för det multinationella företaget med hundratusentals anställda och började berätta om det som hänt.

Ledningsgrupp och mellanchefer hade nyligen fått varsin Ipad. Det dröjde inte länge förrän de upptäckte hur mycket de ogillade sina bärbara datorer, påstod hon. Önskemålen hade raskt radat upp sig. Några ville ha appar för ekonomisystemet, andra frågade efter en app för godkännande av fakturor och bokning av tjänsteresor.

Alla var dock eniga om att appen för beslutsstöd, BI, hade högsta prioritet. Inga fler komplicerade menybaserade gränssnitt eller oändliga webblösningar som måste ha en karta och sökfunktion för att användaren ska hitta rätt.

Det vara nära på revolution utanför it-avdelningen. ”Släpp in oss med våra plattor och ge oss lättanvända appar för styrning och uppföljning!”, ropade användarna på andra sidan dörren, berättade hon.

När hon till slut tittade upp, avslutade hon med att säga: ”Vi behöver bygga ett tjugotal appar snabbt och kunna distribuera dem snabbt och effektivt internt”. Hon såg möjligheterna och sökte råd.

Samma sak har hänt på över 80 procent av Fortune 100-företagen i USA, enligt Tim Cook, operativ chef på Apple.

Jag tror det stämmer. De senaste veckorna har jag besökt kunder i USA, Holland, Belgien och Luxemburg, och samtalat om appar för olika affärssyften. Det är två trender som lyser tydligast.

Den ena trenden är B2C-appar för Iphone och Android (produktkataloger, e-handel, erbjudanden) och den andra är interna appar för Ipad med särskilt fokus på beslutsstöd och säljstöd.

Affärsdrivande funktion accelerar när den är trevlig att använda, åtkomlig från var som helst, och smidig att ta med sig. Det är appen i ett nötskal.

Fakta

…om tunga teknikfrågor, varannan gång kopplade till systemutveckling och varannan till it-säkerhet. Varje månad kan du läsa Jimmy Nilsson, Tomas Djurling, Ola Bini och Anne-Marie Eklund Löwinder.