Bedrägerier via hackade ip-telefoniväxlar kan ge miljontals kronor till personerna bakom brottet. Även de operatörer som förmedlar de kriminella samtalen är vinnare. Så länge den hackade slutkunden tvingas betala får operatören sin andel precis som om samtalen hade varit legitima.

I fallet med Net at Once (se artikeln ovan) var det TDC som först upptäckte samtalen. Sedan skickade operatören en räkning på 600 000 kronor till företaget. Jerry Bengtsson, vd på Net at Once, vägrade betala. Först häromveckan, efter ett halvårs konflikt, gick TDC med på att skriva av kostnaden. Det efter att TDC enligt Jerry Bengtsson blivit krediterat av ett antal utländska telefonbolag.

– Till slut sa de upp avtalet med oss.

– Det är så uppenbart vad det handlar om när det är betalsamtal över satellit till Sierra Leone.

Har ni inte själva ett ansvar att hålla växeln säkrad?

– Självklart. Men det betyder inte att jag godkänner att jag ska betala för uppenbara brott. Vi ska tillsammans jaga brottslingarna. Får de inga pengar så slutar de, säger Jerry Bengtsson.

Magnus Björk, chef för grossistförsäljning på TDC, är försiktig med att kommentera det specifika fallet, men prisar Net at Once för den utredning företaget gjorde.

– De gjorde ett gediget arbete och vände på varenda sten. Vi har supportat dem utöver avtalet och det är min uppfattning att alla i kedjan hålls skadelösa, förutom de som gjorde hacket.

Han är väl bekant med intrång mot ip-växlar och TDC känner till att pengar försvinner den vägen.

– Vi utgår från att det som går via växeln är debiterbar trafik. Men ip-växlar är möjliga att hacka och det är viktigt att skydda sig.