Analysföretaget CCS Insight tror sig veta att årets upplaga av Mobile World Congress, mässan som startar på måndag i Barcelona, kommer att domineras totalt av telefoner med Googles Android OS.

Många av de modeller som visas upp bygger på nya generationer processorer vilket innebär att de får funktioner som normalt brukar återfinnas i bärbara datorer. Ett exempel är LG som satsar på den tredimensionella trenden med en modell kallad Optimus 3D som med hjälp av dubbla objektiv kan filma i 3d.

Från Samsung kommer en ny version av Galaxy S med bättre skärm och processor som har dubbla kärnor. Redan i slutet på förra året lanserade Samsung världens första telefon, Nexus S, som bygger på Android 2.3 och har en ljusstark super-amoledskärm. Nu kommer även en version av den som har super-lcd-skärm och ska säljas i Sverige för 5 700 kronor.

Från Sony Ericsson kommer Xperia Play, företagets första modell som lånar teknik från Sonys spelplattform Playstation.

Flera av de nya Androidtelefonerna har stöd för en version av Turbo-3g som klarar 21 Mbit/s och förhoppningsvis kommer även några modeller som stöder 4g vilket teoretiskt innebär hastigheter kring 100 Mbit/s. Samsung har redan lanserat 4g-telefoner i USA och även HTCs och Motorolas toppmodeller stöder tekniken. Flera av mobiltillverkarna satsar på de senaste versionerna av Arms Cortexprocessorer, exempelvis Cortex-R7 som har utökat stöd för 4g samt den variant som kallas Lte advanced med teoretisk hastighet på hela 1 Gbit/s.

Till den stora ström av Androidtelefoner ställs givetvis även krav på välfungerande program och enligt Google kommer ett 50-tal utvecklingsbolag att finnas på plats för att visa upp sina nyheter. Under mässan kommer det att arrangeras en rad seminarier med fokus på utveckling och där även representanter från RIM, HP och

Samsung kommer att visa upp produkter för både telefoner och pekplattor. För HPs del handlar det mycket om produkter som bygger på WebOS, det operativsystem som ska användas i flera av företagets kommande pekplattor.

Fastän inte Apple som bolag finns representerat på MWC kommer även ett antal företag som utvecklar för Iphone och Ipad att finnas på plats.

Fakta

Mobile World Congress är mobil- och telekombranschens årliga stora mässa, där alla de stora mobiltillverkarna, operatörerna och infrastrukturbolagen är på plats.
Den smygstartar redan under söndagskvällen med presskonferenser från Nokia, Samsung och Sony Ericsson och startar sedan officiellt på måndag.
50 000 besökare väntas till mässhallarna i Barcelona.
Bland talarna märks Googles Eric Schmidt, Microsofts Steve Ballmer, Nokias Stephen Elop, Ciscos vd John Chambers och Jim Balsillie från Research In Motion (Blackberry).
I stort sett den enda som saknas är Apples vd Steve Jobs.