Den iranska regimen håller internet i ett järngrepp och flera stora sajter är blockerade. Senast i raden är nyhetsbyrån Reuters och Yahoo news. Försöker man gå in på någon av de blockerade sidorna blir man direkt skickad till en domän som ägs av det iranska Ministeriet för kultur och islamsk vägledning, som enligt föreningen Reportrar utan gränser är ansvarigt för vilka sidor som blockeras. Det märkliga är att domänens ip-nummer är registrerat på ett företag i Sverige.

Enligt organisationen Ripes databas finns ip-adressen hos företaget Central Networks och sägs ligga på en adress i centrala Malmö. Men en slagning i både Bolagsverkets och Skatteverkets register visar att det inte finns något sådant företag, varken i Malmö eller i någon annan del av Sverige. Trots det är ip-adressen registrerad till företaget och enligt Patrik Fältström, teknisk expert på Cisco, var uppgifterna korrekta när registreringen gjordes.

– Det finns inget som tyder på att registreringen var falsk när den gjordes, eller att ip-adressen har stulits av tredje part, säger han.

Efter att CS kontaktar Patrik Fältström ser han själv till att registreringen undersöks av Ripe. Han höjer dock ett varningens finger angående trovärdigheten i databasen.

– Du kan lita på att informationen var någorlunda korrekt när det hela allokerades, säger han, men tillägger att Ripe inte glasklart kan skydda sig från målvakter.

Med andra ord är det möjligt att en organisation eller person kan registrera en ip-adress hos Ripe med falska uppgifter. Frågan som återstår är då varför ett företagsnamn i Sverige valdes och vem som egentligen står bakom registreringen. När CS ringer ett nummer som påstås gå till Central Networks kommer vi bara till en telefonsvarare.

Enligt Ripes databas ska ip-adressen ha registrerats till företaget i juli 2009, mitt under demonstrationerna efter det iranska presidentvalet i juni samma år. Ip-adressen är från början utdelad till Central Networks, via så kallad co-location, från den iranska internetleverantören Afranet. Afranet är, enligt egen uppgift, en av de största internetleverantörerna i Iran och en av de få privata leverantörer som har godkänts av den iranska regimen.

Vet du mer? Kontakta CS reporter.

Fakta

  • En internetregistrator håller uppsikt över internets nummerresurser, som till exempel ip-nummer, i sin region.
  • Ripe, en förkortning av Réseaux IP Européens, är den regionala internetregistratorn i Europa, Mellanöstern och Centralasien. Huvudkontoret ligger i Amsterdam.