Nokia är fortfarande en gigant. Och Microsoft går aldrig in på allvar på en marknad förrän den har mognat ordentligt. Apple och Google med Android har visat att det är dags nu.

Nokia hade två val: Android eller Windows Phone. Ett strategiskt samarbete är betydligt bättre än att bli en av många anonyma spelare inom Androidsfären. Samarbetet är på den nivån att Nokia knappast kommer att sitta i Microsofts knä.

För Microsoft innebär det ett rejält lyft för Windows Phone 7, som nu vinner mycket i trovärdighet. Det påverkar även de andra telefontillverkarna.

Samsung, HTC och LG har alla Windows Phone 7-telefoner ute, men när jag har pratat med dem i veckan står det tydligt att Android är huvudspåret. Särskilt LG har varit missnöjt och velat se billigare Windows Phone 7-telefoner.

Nokia vet hur man gör billiga telefoner och kommer att visa vägen. Vi har helt enkelt billigare Windows Phone 7-telefoner att vänta.

På företagsmarknaden är både Nokia och Microsoft starka. På mobilsidan just nu måste de först visa att de klarar att komma runt konsumentkonen. Apple och Google har redan passerat den och rusar nu vidare mot företagen. Microsoft måste förbi och det loppet accelereras nu.

De flesta företagsprogram fungerar inte så bra på Windows Phone 7, som är en helt ny plattform jämfört med Windows Phone 6.5, som vad jag förstår på sistone bytt namn till Windows Embedded.
Nokia ligger långt framme på företagssidan med sin e-serie. Här har Nokia redan ett långtgående samarbete med Microsoft kring Office Communicator och Sharepoint Client. För e-serien ligger nog Nokia kvar på Symbian ett tag till, men på sikt leder det utökade samarbetet till bra grejer för företagen.

Det mest spännande är vad som händer på appsidan. Hittills är det klart att Nokias "content and application store" integreras mot Microsofts appaffär Marketplace. Om det innebär att Ovi Store upphör är oklart, eller om alla MS-appar även ska finnas i Ovi Store. Klart är i alla fall att ett av Nokias verkliga flaggskeppsprogram, Ovi Maps, nu ska fungera på Windows.

Tyvärr verkar det som att det dröjer länge innan det faktiskt kommer några Windowstelefoner från Nokia, samarbetet påverkar antagligen inte marknaden förrän på 18–24 månaders sikt.