(CS/Barcelona) På senare tid har pc som tjänst blivit en stor grej för leverantörer som Tieto, EDB, med flera. Men de får se upp. Snart kan operatörer som Teliasonera och Telenor leverera samma sak, genom ett koncept från Ericsson och Akamai.

– Vi måste förändra oss och röra oss framåt. Molnet är den sista ingrediensen för oss i det moderna nätverkssamhället, säger Ericssons vd Hans Vestberg under presskonferensen på måndag morgon här nere på Mobile World Congress.

Ericssons vision är ett samhälle som om 20 år är helt dominerat av mobila nätverk, där allt knyts samman med bland annat maskin-till-maskinteknik. Hans Vestberg säger att Ericsson ska vara den ledande leverantören till nätverkssamhället.

Det handlar om mobilitet och bredband där Ericsson redan är starkt. Det tredje benet, det område där företaget nu trappar upp satsningarna, är molnet.

Molntjänsten består dels av en tunn slimmad dator, dessutom ett tunt Linux på pc:n och i bakgrunden virtualiserings-, nätverks- och säkerhetsteknik. När CS får tjänsten demonstrerad körs till exempel Excel direkt från en server i Indien, via hspa.

Det liknar VMwares och Citrix tekniker för skrivbords- och applikationsvirtualisering och enligt talespersonen används också bland annat VMwares teknik i bakgrunden. I konceptet ingår även ett partnerskap med Noviatum, som annonserades i fredags.

Tjänsterna ska kunna riktas till privatpersoner via operatörer över hela världen. Men Hans Vestberg ser framför sig att det är molntjänster till företag och myndigheter som kommer att bli riktigt stort de kommande åren.

Fakta

Akamai är känd som leverantör av utrustning för att snabba upp det fasta internet. Företaget har 83 000 servrar världen över och uppskattar att 15-20 procent av världens internettrafik går genom deras maskiner.

– Däremot har vi inte samma inflytande över den mobila sidan, det får vi nu, säger Akamais vd David Kenny.