(CS/Barcelona) Snart kan du äntligen slänga din uppsjö av plastkort i plånboken. Allt från Visakortet till kundkortet på Ikea flyttar in virtuellt i mobilen. Visionen är mycket nära att gå från science fictionartade floskler till att bli verklighet.

Nokia var först med att ligga på hårt om mobila betalningar med närfältskommunikation, nfc. Men det är inte tack vare Nokia utan snarare trots finnarna som tekniken nu håller på att slå igenom.

Sören Babra på det svenska produktutvecklingsbolaget Payair kan historiken. Han har haft fyra mobiltelefonibutiker och vet allt om handlarnas strul med bankavgifter, kortavgifter och kassasystem.

– 1998 läste jag att om tre år är alla plastkort borta. Det är operatörernas, bankernas och mobiltillverkarnas fajtande som har sinkat utvecklingen, säger han.

2004 drog han i gång sitt eget bolag inom mobilbetalningar och nfc. Efter sju svåra år är han övertygad om att det är dags. Payair har dragit i gång skarpt i butiker och restauranger i Uppsala och intresset är enormt.

– Pensionärer, unga, män, kvinnor – alla ringer oss. Det är häftigt, säger Sören Babra.

Just nu är han på plats i Barcelona för att träffa kunder. Företaget inledde nyligen ett globalt samarbete med Ericsson. Lilla Payair med 20 anställda levererar terminaler för betalning och klientmjukvara i telefonerna. Ericsson Money Services (se artikeln här intill) sköter kontakten med operatörerna.

– Vi har möjligheten att nå en större marknad. Vi kan bankerna medan Ericsson är expert på länder där människor har en närmare relation med operatörer än med banker, säger Sören Babra.

Även de stora operatörerna tror att det är dags för nfc.

– Vi går in i en genombrottsfas. En hel del kommer i gång under 2011. Det blir real action 2012. Det är jag helt övertygad om, säger Johan Wickman, chef för innovation inom mobiltjänster på Teliasonera.

Men varför har det inte hänt tidigare? Nokia har länge tryckt på hårt. Chefen för Nokia Money säger till CS att företaget nu trappar upp – alla nya Nokiatelefoner under 2011 är försedda med nfc.

Redan 2004 var Nokia en av initiativtagarna till NFC Forum. Att standarden äntligen är klar är enligt Nokia huvudförklaringen till att nfc nu slår igenom.

Andra talar om helt andra skäl. Till viss del finanskrisen, men framför allt Nokias stora problem med smarttelefoner på senare år. Medan fler och fler har övergett Symbian och hoppat på Android har nfc fått kämpa sig uppåt på en ny plattform. Att Google har stöd för nfc i Android 2.3 anser de flesta som CS pratar med vara den viktigaste drivkraften till att mobila betallösningar med nfc nu står inför sitt definitiva genombrott i Europa.

Under söndagskvällens storslagna presskonferens visade Samsung upp sin nya flaggskeppstelefon Galaxy S II. Självklart med nfc.

De flesta här nere i Barcelona väntar sig en ström av Androidtelefoner med nfc-stöd från alla de övriga stora tillverkarna inom Android: Sony Ericsson, LG, HTC och kanske även ZTE.

Dessutom går ryktena heta om att Apple bygger in nfc-chips i Iphone 5, som antagligen lanseras till sommaren.

Lägg till det att Qualcomm ska bygga in nfc i sina mobilprocessorer.

Fakta

Mobilbetalningar är ett vitt begrepp och är redan stort i Sverige om man bara tittar på sms-betalningar. I utvecklingsländerna har många inte en relation till bankerna. I länder som Indien och Kenya blir i stället operatörerna ställföreträdande banker och folk för över pengar och betalar räkningar med mobiltelefontjänster.

Mest intressant
för västvärlden är ändå närfältskommunikation, nfc. Det är en teknisk lösning som påminner om rfid med särskilda säkerhetskrav som gör att det går att betala saker som bussbiljetter bara genom att sträcka fram mobilen och trycka på skärmen.

Nfc börjar bli stort
i USA, men även på flera håll i Europa, till exempel i Londons tunnelbana. Ett av de större projekten i Europa genomförs just nu i Nice, i vilket samtliga operatörer och de större bankerna är inblandade.