Förlovningen mellan Nokia och Microsoft stal mycket uppmärksamhet i förhandssnacket inför Mobile World Congress 2011. Genom alliansen inom smarttelefoner räknar Nokia med en gräddfil in på den amerikanska marknaden, där det hittills gått trögt.

Micosoft får guldläge att få ut sökmotorn Bing till en global användarskara.

Enligt Microsofts standardmodell betalar mobiltillverkaren en licensavgift för att få sälja telefoner med Windows Phone. Men enligt Nokias vd Stephen Elop betalar Microsoft ett miljardbelopp för att få Windows Phone 7 på kommande smarttelefoner. Några finansiella detaljer är inte kända.

– Värdet på den här affären är i miljardklassen, inte miljonklassen som tidigare spekulerats, säger Nokias vd Stephen Elop.

Att valet föll på Microsoft var inte självklart och Nokia övervägde ett tag Googles mobiloperativ Android.

– Vi såg vissa fördelar med Google, bland annat att de är på frammarsch. Det går inte att förneka att det verkligen händer saker där, säger Stephen Elop.

Men Nokia såg fler nackdelar än fördelar med Android. Främst att Nokia då bara skulle vara en av många som använder samma mobiloperativ. Att styra om till Androids Marketplace skulle dessutom innebära frågetecken för karttjänsten Navteq, som Nokia köpte för över 50 miljarder kronor.

– Vi var oroliga att vi inte skulle kunna fortsätta med Navteq.

Samarbetet betyder bland annat att Microsofts sökmotor Bing ska börja användas i Nokias enheter. Nokia Maps ska bli en central del av Microsofts karttjänster och ska integreras i sökmotorn Bing. Nokias appbutik Ovi Store ska samtidigt integreras med Microsofts Marketplace.

Trots att Symbian under en övergångsperiod får vissa uppgraderingar läggs inga större summor där. Nokia styr om all utveckling av nya telefoner mot Windows Phone. Vad som händer med det Linuxbaserade Meego är oklart. En enda produkt med Meego ska släppas i år, enligt Stephen Elop för att Nokia ska lära sig något av lanseringen.

– Vi kan också besluta att det finns andra vägar att gå i framtiden än just Meego, säger Stephen Elop.

På scen under Mobile World Congress i Barcelona lovade Stephen Elop att en telefon ska lanseras i år, men än finns det inga fysiska telefoner att visa upp.

Fakta

Nokias och Microsofts strategiska samarbete inom smarttelefoner har hård konkurrens.

Googles Android ökade kraftigt under 2010, från 10 procent i början av året, till en marknadsandel på 31 procent vid slutet av året.

Apples Ios låg stabilt runt 16 procent under hela året.

Symbian inledde 2010 med en marknadsandel på 44 procent. Vid årets slut var den siffran nere på 33 procent.

Vid årsskiftet hade Microsofts mobiloperativ en marknadsandel på 3 procent. Källa: Gartner