(CS/Barcelona)
– För närvarande och för lång tid framöver är Microsoft vår huvudkonkurrent. Det är ingen tvekan om det, säger Googles avgående vd Erik Schmidt.

Han ska snart lämna över vd-skapet till den ena av Googles två grundare - Larry Page - och själv ta ett steg tillbaka från rampljuset som styrelseordförande. Men på Mobile World Congress tar sig Erik Schmidt god tid för att besvara frågor från den stora publiken. Kanske som kompensation för företagets annars ovanligt slutna kommunikationspolicy.

– Bill Gates sade: "Information at your fingertips". Hans vision för 20 år sedan var helt korrekt. Men det har tagit så här lång tid för tekniken att nå dit.

Faktum är att om man Googlar (!) hittar man att Bill Gates berömda ord uttalades 1990, för 21 år sedan. Men i alla fall. I samma veva som Erik Schmidt hyllar Bill Gates visionära geni och Microsoft som företag dissar han Facebook som konkurrent. Däremot berömmer han givetvis både Facebook och Twitter för sina insatser för socialt nätverkande.

Ett skäl till den ödmjuka tonen gentemot Microsoft kan vara att Android i praktiken ses som det nya Windows av telekomfolket här nere. Android är överallt, från jätteaffischerna tapetserade på den största utställningshallen till Gingerbread-smoothies i baren på den gimmickartade Android Market-utställningen.

Det kan också bero på besvikelsen över att Nokia valde Microsoft som sin främsta mobilpartner.

– Vi hade älskat att samarbeta med Nokia. Vi försökte verkligen, säger Erik Schmidt.

Bland de få nyheterna under hans keynote är Google Movie Studio, ett molnbaserat videoredigeringsverktyg som demonstreras live - med vissa problem - på Motorolas hyllade pekdator Xoom.

Under frågestunden försöker han också reda ut förvirringen kring de olika delarna av Googles operativsystem - många olika utgåvor av smarttelefonversionen av Android, en ny Androidversion för pekplattor och så Chrome OS som toppen på moset. Den senare hittills utan några lanserade produkter.

– Jag ber om ursäkt för förvirringen, säger Erik Schmidt på en direkt fråga från CS utsände.

Gingerbread är Android för telefoner förklarar han och Honeycomb Android för pekplattor (tablets på engelska). I ett kryptiskt förtydligande säger Erik Schmidt att Android nu har två suffix - g och h. Med det menar han antagligen Gingerbread och Honeycomb.

– Vi kommer att släppa en till: "i", där kombinerar vi de båda andra, säger Erik Schmidt.

Han vill däremot inte svara på när de första Chrome OS-produkterna kommer.

– Chrome OS är till för tangentbord. Plattformarna kommer att smälta ihop, men tiden är inte mogen för det ännu, säger han.

Erik Schmidt påstår att Chrome OS är perfekt för it-avdelnigen, eftersom man inte behöver bry sig om virus och allting fjärruppdateras från Googles molnservrar.

Fakta

En stor del av Erik Schmidts tal gick ut på att förklara att Google inte vill tränga sig på människors integritet. Men hur bra det trots allt skulle vara om alla släppte lite på den - och på så sätt fick hjälp med dagliga sysslor, som att få reda på var du själv och dina vänner befinner sig, få hjälp med videotips på Youtube och att hjälpa dig att komma ihåg vad du har gjort och sagt.