Apple har infört nya villkor för sin App store. På tisdagen meddelade företaget att man inför möjligheten att prenumerera, det vill säga betala en avgift varje månad, i App store. Prenumerationtjänsten har länge varit efterfrågad bland nyhetsmedier och andra företag som säljer prenumerationer, som till exempel Spotify.

Problemet är att Apple samtidigt inför nya restriktioner som gör det betydligt svårare för prenumerationstjänster att bli lönsamma. Apple vill ha sin del av kakan.

– Vår filosofi är enkel – när Apple för in nya prenumeranter till appen, får Apple 30 procent av intäkterna. När förläggare tar in nya eller redan existerande prenumeranter får de hela intäkten, säger Steve Jobs i ett pressmeddelande.

De nya restriktionerna innebär att den som erbjuder en prenumerationstjänst på sin egen hemsida även måste erbjuda samma tjänst i App store – till samma pris eller billigare, men det slutar inte där. Med de nya villkoren får man inte längre länka till sin egen betalsida i appen. Alla externa länkar som leder till en betaltjänst förbjuds.

I praktiken gör det här det mycket svårare för en prenumerationstjänst, som Spotify, att få lönsamhet i att erbjuda sin betaltjänst i Iphone eller Ipad. I dag finns det en länk i Spotifys app som tar användaren direkt till Spotifys egen prenumerationssida. Den måste nu försvinna och istället måste Spotify erbjuda chans att prenumerera i Apples egen App store. När nya prenumeranter registrerar sig i App store tar Apple sin del av kakan. För att Spotify ska slippa ge Apple 30 procent av kakan måste användare registrera sig genom Spotifys egen sida, men de får alltså inte länka till den i appen.

De nya reglerna kan få extra stor effekt på Spotifys USA-lansering, som enligt företaget ska ske inom de närmaste månadern. Detta eftersom företaget måste knyta nya kunder till sig, kunder som mycket väl kan välja att registrera sig via App store istället för via Spotifys egen webbplats.

Spotify avböjer i dagsläget att kommentera de nya villkoren.

Fakta

Apple lanserade sin Itunes Store 2003. Till en början sålde de bara musik.

I samband med lanseringen av Iphone 3G började Apple även erbjuda program, apps, i affären. Dessa kan köpas direkt i telefonen via butiken App store.

Av allt som säljs i App Store får utvecklaren 70 procent, medan Apple får 30 procent av intäkterna.