Under förra årets mobilmässa nöjde sig de flesta mobiltillverkare med skärmar kring 3,5 tum där Apples Iphone var den stora förebilden. Fortfarande är Apple förebild fast nu när det gäller pekplattor där i stort sett alla leverantörer visar upp liknande produkter med skärmar på sju eller tio tum. På mobilsidan är det skärmar kring fyra tum som gäller och i vissa fall ännu större.
LG har valt skärmstorleken 4,3 tum på Optimus 3D, den enda modellen som klarar att filma tredimensionellt.

Acer, världens näst största pc-leverantör, satsar på hela 4,8 tum i en modell som kallas Iconia Smart. Den har kamera på åtta megapixel och bygger på Qualcomm Snapdragonprocessor på 1 GHz. Acer började på allvar att satsa på mobiler 2008 då företaget köpte E-Ten Information Systems och har nu även kommit till skott med ett antal pekplattor. Företagets största pekplatta har en skärm på tio tum och heter Icon Tab A500 som har 1 GB arbetsminne, huvudkamera på fem megapixel och webbkamera på två megapixel. Därtill kommer sjutummaren Icon Tab A100 med samma kameror men bara hälften så mycket arbetsminne. Båda dessa modeller bygger på Android 3.0.

En annan pc-tillverkare som satsar hårt på pekplattor är japanska Toshiba vars Folio 100 sålts i svenska butiker sedan i höstas. Den uppgraderas nu med Android 3.0 samt Nvidias Tegra 2-processor som har dubbla kärnor. Skärmen är på 10,1 tum och huvudkameran på fem megapixel.

Även Dell har siktet inställt på pekplattor där femtummaren Streak 5 är först ut. Näst på tur kommer tiotummaren Streak 10 där man likt de flesta andra satsar på Android 3.0. Längre fram förväntas Dell dock även satsa på Windows i denna typ av produkter.

HTCs senaste mobiler är Desire S och Droid Incredible S där Desire S till skillnad från första Desire har dubbla kameror och stöder inspelning i hd-upplösningen 720p. Droid Incredible S har även den stöd för hd samt kamera på åtta megapixel medan Desire S får nöja sig med fem.

Sony Ericsson har fått mycket uppmärksamhet för satsningen på Xperia Play som går att använda för att köra spel utvecklade för Playstation One. I det nya utbudet ingår dock även telefonerna Xperia Pro och Neo som har skärmar på 3,7 tum, kameror på 8,1 megapixel och bygger på Android 2.3. Den största skillnaden är att Pro-modellen har utdragbart tangentbord.

En av de största nyheterna under årets mässa är Nokias satsning på Windows i kommande mobiler. Exakt hur dessa telefoner kommer att se ut är givetvis för tidigt att säga. En liten ledtråd kan dock ges på de bilder som engadget.com har publicerat och påstår sig ha fått från en säker källa. De färdiga produkterna förväntas inte dyka upp förrän närmare årsskiftet.