Under en paneldiskussion på Mobile World Congress i går berättade Intels vd, Paul Otellini, sin syn på Nokias beslut att satsa på Windows Phone.

– När Stephen Elop ringde mig och berättade att Nokia kommer att satsa på Windows Phone använde jag samma ord som Carol Bartz, är känt för, säger Paul Otellini.

Paul Otellini refererar till Yahoos vd, Carol Bartz, rykte om att hon flitigt använder svordomar i officiella sammanhang. I en videoinspelad intervju med grundaren av teknikbloggen Techcrunch, Michael Arrington, förra året bad hon honom att ”dra åt helvete”.

Intel och Nokia arbetar sedan tidigare tillsammans med att utveckla operativsystemet Meego, som var tänkt att användas i Nokias kommande smartphones. Nokia meddelade i förra veckan att företaget nu kommer att lägga ned utvecklingen av både Symbian och Meego till fördel för Windows Phone.

Paul Otellini uppger att han förstår och respekterar Nokias beslut.

– Jag förstår varför Nokia tog det beslutet. Jag antar att jag skulle göra samma sak om jag var i deras situation, säger Paul Otellini.

Han går vidare och säger att Nokia följer en långtgående trend som existerar i pc-industrin, där företagen börjar fokusera på vad de är bra på. Nokia har enligt honom expanderat vertikalt och kommer att satsa mer på sin stora styrka, att bygga bra mobiltelefoner med hög kvalitet.

Nokias beslut är dock inte positivt för Intel på flera plan. Dels kommer Nokia lägga ned utvecklingen av det gemensamma operativsystemet Meego. Dessutom kan det betyda att Nokia kommer att satsa på processorer som bygger på Arm-arkitekturen, en teknik som konkurrerar med Intels.

Paul Otellini meddelar emellertid att Intel kommer att släppa en ny serie processorer som går under kodnamnet Medfield. Medfield-processorerna kommer att bli anpassade för just smartphones, och kommer att släppas senare i år. Han vill dock inte avslöja vilka tillverkare som kommer att använda dem.

– Jag tror att inom de närmaste fyra till fem åren kommer vi att få se en mängd nya bärbara enheter av olika karaktär. I den här världen kan inte endast en produkt vinna, säger Paul Otellini.

IDG News