Googles nya betaltjänst One Pass lanserades under onsdagen på Humboldtuniversitet i Berlin av Googles vd Eric Schmidt. Tjänsten gör det möjligt för innehållsleverantörer att erbjuda abonnenter tillgång till innehåll i pekplattor, smarttelefoner och persondatorer via en enda inloggning.

I en bloggkommentar uppger Googles produktchef för e-handel, Lee Shirani, att tjänsten kan användas för att ge tillgång till innehåll till fullpris, men tjänsten kan även användas för gratis eller rabatterat innehåll.

"Vi tar hand om resten, inklusive betalningar som hanteras via Google Checkout", skriver Lee Shirani.

Googles lansering av One Pass sker dagen efter att Apple aviserade ett liknande system för sin appbutik App Store. Googles kommentar nämner inte App Store, men Lee Shirani distanserar sig tydligt från Apples strategi.

"Målet är att erbjuda en öppen och flexibel plattform som stärker vårt engagemang att stöda utgivare, journalistik och tillgång till kvalitetsinnehåll", uppger han.

Googles tjänst skiljer sig starkt från Apple, som med sin nya betaltjänst för App Store tar mer kontroll över innehållet, samt även kräver en ersättning på 30 procent av utgivarnas försäljning. Detta slår hårt mot betaltjänster som Spotify och flera stora apputgivare har visar därför starkt missnöje mot Apples abonnemangstjänster.

Lanseringen innebär samtidigt att Google skjuter fram positionen i den hatkärleksrelation som företaget har mot författare, mediebolag och bokförlag. Google har fått kritik för att dra oproportionerligt stora fördelar av sin kapacitet att indexera av innehåll och sälja annonser på tjänster som Google News och Google Books.

Enligt tidningen Wall Street Journal kommer Google i One Pass att ta 10 procent av utgivarnas intäkter, vilket är betydligt under de 30 procent program som Apple kräver. Google har inte kommenterat den uppgiften.

Fakta

Googles onlinebutik och betaltjänst har namnet One Pass och gör det möjligt för utgivare att ta betalt för innehåll, med olika typer av abonnemang. Transaktionerna i One Pass hanteras via Googles betaltjänst Checkout. Kontoinnehavare på One Pass använder samma inloggning som avser olika utgivare och plattformar, oavsett om det gäller persondatorer, mobiltelefoner eller pekplattor. One Pass är till en början tillgängligt i Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien, Storbritannien och USA.