Säkerhetsföretaget RSA:s konferens har varit en återkommande höjdpunkt de senaste 20 åren. I år kantas konferensen av skandaler.

Säkerhetsföretaget Hbgary tog sitt pick och pack och lämnade mässan efter att någon i söndags vandaliserade deras monter. Företagets medarbetare har tagit emot dödshot och fick nog.


Säkerhetsföretaget Hbgary valde att lämna mässan.

Hbgary ska enligt tidigare uppgifter haft en plan att namnge personer som ingår gruppen Anonymous som säger sig stötta Wikileaks och som ligger bakom flera nätattacker. När Hbgary berättade om planerna fick de nästan omgående sina servrar hackade, data förstörda och e-post utlagd på nätet. På måndagen skulle en person från företaget hållit en presentation om kartläggningen av Anonymous, men den ställdes in.

USAs vice försvarsminister William Lynn III berättade att Försvarsdepartementet ska skapa en ny cybersäkerhetsstrategi, som specifikt handlar om cyberrymden som en ny och officiell krigszon. Strategin kallas Cyber 3.0 och handlar om att militären ska försvara nätverk på samma sätt som den försvarar sitt land.

– Vår militär ska vara precis lika kapabel i den nya domänen som den är på mer traditionella domäner, sade William Lynn, under sitt huvudtal.

Microsofts chef för tillförlitlig databehandling, Scott Charney, pratade i sitt huvudtal om internetsäkerhet som borde fungera på samma sätt som vi reagerar på sjukdomsepidemier.

Man ska behandla infekterade datorer på samma sätt som man behandlar infekterade människor. Vid en pandemi sätts geografiska områden i karantän, även om bara en liten del av befolkningen har drabbats. På samma sätt vill Scott Charney att det ska fungera vid ett utbrott av exempelvis skadlig kod från ett specifikt nätverksområde.

Fakta

RSAs fem dagar långa säkerhetskonferens i San Francisco avslutas först på fredagen. Innan dess ska bland annat Bill Clinton hålla ett huvudtal. I oktober i år kommer säkerhetskonferensen till London.