Alla imperier faller. Hur stora och starka de än ser ut, hur oövervinnerliga de än verkar går de under. Se på romarriket, mongolväldet, IBMs stordatorer, alla storheter tappar förr eller senare den absoluta makten.

I dag är Apple en helt fantastisk framgångssaga. Företaget är innovativt, superlönsamt och äger en rad viktiga områden. Kolla hur börskursen har gått de senaste åren. Fantastiskt! Men hur länge kan det fortsätta?

Glöm inte att Apple når framgången trots att företaget bryter mot precis varenda regel. När alla predikar standarder och öppenhet är Apple slutet och jobbar bara med helt egen teknik.

När företag ska vara kommunikativa och inbjudande så kör Apple utan att tveka centralisering och toppstyrning där allt bestäms borta i Kalifornien.

Apple är undantaget som bekräftar regeln. Men hur länge kan det fortsätta? Även om det är från hårdvaran pengarna kommer, så har Apple flera olika roller, alla lika framgångsrika.

Datortillverkaren: Det är härifrån Apple kommer och det är här de stora volymerna funnits. Inte lika dominerande nu, men på bärbart går det strålande. På vissa segment är det imponerande volymer företaget säljer, till premiumpris. Det är förståeligt, vem vill inte ha den nya Macbook Air.

Mobiltelefongiganten: Med Iphone skapades en ny typ av mobil, den verkliga smarttelefonen. Segmentet domineras stort av Iphone trots hård attack från jättar som Nokia, Microsoft och Google. Android växer snabbt och håller på att bli en verklig utmanare.

Musikmaskinen: Ipoden har snart funnits i ett decennium och dominerar. En trendsättare som Apple med smart modellstrategi har fått in i alla segment från enkla och billiga till smarta och dyra. Här finns det gott om konkurrenter som naggar på marknadsandelarna, men Ipod äger.

Distributionsjätten: De mest revolutionerande innovationerna är Itunes och Appstore, Apples verktyg för att distribuera musik, film, program och annat digitalt innehåll. Extra imponerande att Apple lyckades där mobiltillverkare och teleoperatörer i flera år misslyckats. Mer än tio miljarder låtar har sålts på Itunes.

pekplattepionjären: Ipad har funnits ute i ett år och har skakat om marknaden. Miljoner pekplattor har sålts och trots stora ansträngningar är ingen annan tillverkare i närheten av den image, de volymer eller den fantastiska ekonomi Apple visar upp.

Men Apple kan inte hålla försprånget när en hel värld av tillverkare satsar stenhårt. Försäljningen av Ipad i Sverige har inte heller riktigt levt upp till de uppskruvade förväntningarna.

Kombinationen snygg design, starkt varumärke, innovation och användarvänlighet krossar allt motstånd. Orosmomentet är Steve Jobs hälsa. När mannen som personifierar Apple drabbas av cancer skakar imperiet.

Så vad händer nu? Apples fantastiska förmåga att hitta helt egna vägar framåt kommer att bestå ett tag till. Men på sikt håller det inte.

Själv körde jag min första Mac 1986 och blev helt såld. En ögonöppnare för den som suttit bakom en blinkande minidatorpromt.

Under 20 år har IDG lanserat en rad framgångsrika produkter, från Macworld till Allt om Ipad.

Romarnas kejsardöme höll i sekler, mongolernas inte riktigt lika länge. Tyvärr Maclovers, Apples imperium blir garanterat kortare än så.