(CS/Barcelona) – Antalet prylar blir den stora grejen för 4g i år, säger Ericssons lte-chef Thomas Norén.

Sverige var visserligen först i världen med lte när Telia lanserade sitt nät 2009. Men Telia driver inte utvecklingen – företaget har bara två prylar som stöder lte, en dongel och en bärbar dator, båda från Samsung.

Den amerikanska jätteoperatören Verizon Wireless lanserade sitt nät den 5 december 2010 med två donglar. På Mobile World Congress visar operatören upp lte-telefoner från Samsung, HTC, LG och Motorola. Dessutom visas två datorer med inbyggda lte-chips från Dell och HP, en pekplatta från Asus samt Motorolas hyllade pekplatta Xoom, också den försedd med lte-chips. Det är imponerande.

– De svenska operatörerna är mycket små internationellt sett. Köpkraften är inte så stor, säger Thomas Norén på Ericsson.

– När Teliasonera lanserade sitt 4g i december 2009 tittade alla på vad de gjorde. Men nu är det Verizon som räknas.

Ett problem är att USAs lte-nät ska fungera med 3g-varianten cdma och andra frekvensband.

– Det är en smal sak att anpassa apparaterna även för andra frekvenser. Det är mer en fråga om när operatörerna vill lansera produkterna, säger Thomas Norén.

Bill Stone är ansvarig för den långsiktiga nätverksplaneringen på Verizon Wireless. Han säger att de inte hade tid att titta på vad Teliasonera gjorde eftersom de då redan var långt inne i sitt nätbyggande.

– Däremot har vi haft nytta av det indirekt eftersom vår leverantör Ericsson även är leverantör till Teliasonera.

Verizon Wireless täcker de största städerna i USA med sitt lte-nät, som omfattar 110 miljoner människor. MetroPCS lanserade strax innan, men är en mindre operatör.

– Vi gör den första storskaliga utrullningen i världen, säger Bill Stone.

Operatören har nu en aggressiv utbyggnadsplan som ska vara klar i slutet av 2013, då i stort sett hela USAs befolkning ska vara täckt.

– I juni ska vi ha över tio olika lte-försedda apparater ute, säger Bill Stone.

Verizons inflytande spiller utan tvekan över på den övriga världen. De nordiska operatörerna tittar ivrigt på.

– Jag är glad över att USA är i frontlinjen. Det driver 4g-efterfrågan både på telefoner och pekplattor, säger Telenors Sverigechef Lars-Åke Norling.

Efter de tre första veckorna hade Verizon Wireless 68 000 kunder. Snart 1,5 år efter lanseringen har Teliasonera 10 000 4g-kunder. Inte jätteimponerande. Men det är ändå ingen tvekan om att lte är hett just nu.

– Många på mässan talar om lte. Den stora utrullningen sker i år. Den möjliggör helt nya typer av tjänster, säger Googles vd Eric Schmidt under sitt huvudtal.

Det är också noterbart att samtliga lte-telefoner och de två pekplattor som visas i Verizons monter kör Googles Android, även om en representant talar om att Verizon även testar lte-telefoner med Windows Phone.

Fakta

CS har pratat med många intressenter kring 4g och mot slutet av 2011 räknar de flesta med ett antal telefoner, pekplattor, routrar och donglar med stöd för 4g på den svenska marknaden.

För svensk och europeisk del är auktionerna för 800 MHz-bandet centrala för utrullningen. Samarbetspartnerna Telenor och Tele2 räknar med att kunna täcka 99 procent av Sveriges befolkning i slutet av 2012 – under förutsättning att de får en licens i PTS auktion om drygt en vecka.

De nuvarande lte-näten går på 2,6 GHz-frekvensen, som bara funkar i storstäder. 800- och 900 MHz-banden behövs för att nå ut på landsbygden.

Kinesiska ZTE bygger under året in 4g-kretsar i nästa generations pekplattor, men avvaktar med att uppgradera telefonerna.

Samsung var först ut med en mobiltelefon med 4g. Nu har företaget visat upp ytterligare en modell, Indulge.

  • Dagens 4g-nät brukar gå under benämningen long-term evolution, lte, för vilka den teoretiska hastigheten är 100 Mbit/s.
  • Under Mobile World Congress passar flera leverantörer på att demonstrera lte advanced, som innebär att man tar emot data från flera olika basstationer (coordinated multipoint transmission). Det ger nedladdningshastigheter på hiskeliga 1 Gbit/s, åtminstone i labbtester.
  • Därtill visas de senaste framstegen för att använda den dataorienterade lte-tekniken för vanliga telefonsamtal, något som exempelvis LG anser sig ha kommit långt med.