Förra året införskaffade KTHs superdatorcentrum en superdator från Cray och nu har den uppgraderats från 93 teraflops till drygt 305 teraflops. Det innebär att den hör till de vassaste i Europa.

Den senaste noteringen på top500-listan visar att FRAs fyra år gamla superdator klarar 102 teraflops, vilket var det tidigare rekordet i Norden. På Europanivå är det dock fortfarande den franska atomforskningsanläggningen CEA som ligger i topp med en anläggning som klarar 1 petaflops.

I samband med veckans invigning av nya superdatorn på Nationellt superdatorcentrum (NSC) gjordes en jämförelse med vanliga datorer och påpekade att superdatorn försetts med minne som motsvarar 5 000 bärbara datorer. KTH hakar på denna räknemodell och uppger att superdatorn, som har döpts till Lindgren, har prestanda som motsvarar 35 000 Ipad eller 18 000 dubbelkärniga pc-datorer.

Lindgren bygger på AMDs tolvkärniga Magny-Coursprocessorer och har totalt 36 000 processorkärnor. Det kan jämföras med NSCs anläggning som har drygt 4 000 processorkärnor och klarar 37,3 teraflops.

Gert Svensson, PDCs biträdande föreståndare, uppger att hela projektet inklusive service och drift för fyra år beräknas kosta drygt 130 miljoner kronor.