Microsoft förbjuder utvecklare att använda den öppna licensen gpl v3 vid utveckling för appbutiken Windows Phone Marketplace.

Microsoft vill samtidigt få apputvecklarna att utnyttja mjukvara som använder sig av Microsofts egna öppen källkods-definitioner. Utvecklarna kan nämligen använda Microsofts egna öppen källkods-licens Public License.

Samtidigt försöker Microsoft få utvecklarna att använda så kallade "Windows Phone recipes," en öppen källkods-definition som blev tillgänglig nyligen under Public License.

Begränsningarna i Microsofts avtal blev kända i september, men aktualiseras av den snabba utvecklingen av appbutiker. I veckan startade Apple en prenumerationstjänst för sin appbutik Itunes och Google svarade dagen efter med ett alternativ, One Pass.

Microsoft har hamnat i hetluften genom alliansen med Nokia, där Windows Phone 7 spelar en central roll. På en blogg nyligen riktade öppen källkods-företaget Red Hats teknikevangelist Jan Wildeboer hård kritik mot Microsofts avtalsvillkor.

Microsofts inställning till öppen källkod har under åren skiftat. Vd:n Steve Ballmer har tidigare kallat den för en form av cancer, men vid ett senare tillfälle bedyrade teknikgurun Jean Paoli att Microsoft älskar öppen källkod. Microsoft har inte svarat på den senaste kritiken.

Fakta

  • I licensvillkoren för mobiloperativsystemet Windows Phone, Marketplace Application Provider Agreement, uppges att applikationer inte får innefatta mjukvara som i sin helhet eller till vissa delar är baserade på licensen gpl v3.
  • De här licenserna bygger på den så kallade Gnu-licensen gpl, general public license, som ger möjlighet att använda en mjukvara fritt, samt anpassa den och distribuera vidare.