Den 14 februari, samma dag som protesterna i Iran började, skrev CS om den svenska kopplingen till censurapparaten i Iran. CS kunde då berätta att den som försöker surfa in på oppositionella nyhetssajter i landet i stället hamnar på den iranska censurens sida, som ligger på ett ip-nummer registrerat till Malmöföretaget Central Networks.

Enligt nya uppgifter av ska en annan ip-adress, även den registrerad på Malmöföretaget, ha använts för en överbelastningsattack på minst en oppositionell nyhetskälla i Iran.

Genom en person nära den censurerade sajten har CS fått ta del av loggfiler från måndagen den 14 februari, då sidan överbelastades. Filerna visar att många av anslutningarna till sidan kom från en ip-adress som är registrerad till Central Networks. I loggen framgår även att den som utfört attacken har använt säkerhetsprogram för att hitta sårbarheter på sidorna.


Loggfiler från attackerna den 14 februari.

Just den 14 februari var dagen när de nuvarande protesterna startade i Iran. Protesterna var planerade långt i förväg och kända av regimen. Fredagen den 11 februari började flera av Irans oppositionella nyhetssajter utsättas för överbelastningsattacker. På bara en timme fick de samma mängd trafik som de i vanliga fall får på ett år. Till följd av den stora mängden trafik gick det inte att komma åt sidorna.

Central Networks i sig är dock fortfarande en gåta, men händelserna runt företaget väcker en del frågetecken. Första gången ip-adresser registrerades på Central Networks var i juli 2009, samtidigt som protestvågen efter presidentvalet i Iran var i full gång. Några dagar efter överbelastningsattacken på fredagen startades alltså en ny, planerad protestvåg i Iran. Att regimen håller i trådarna är det ingen större tvekan om, men varför det sker genom ett spökföretag i Sverige är än så länge okänt.

Central Networks uppgavs vid registreringen finnas på en adress i centrala Malmö, men varken Skatteverket eller Bolagsverket känner till något företag med ett sådant namn, varken i Malmö eller någon annanstans i landet.

Fakta

  • Advar News
  • Balatarin
  • Kaleme
  • HRA news