Mobiltillverkare världen över är på väg att ro iland lte advanced, en ny standard för mobil kommunikation.

På en konferens i Taiwan i veckan träffas 800 företrädare för mobiltjättar som HTC, Nokia och Samsung. De ska sätta slutvillkoren för lte advanced på pränt, uppföljaren till dagens 4g-teknik lte.

Med den standarden ska det gå att ladda ned data till en mobil från flera basstationer samtidigt, och då blir nedladdning i hastigheter på upp till 1 Gbit/s möjliga.

Därmed kan den användas för att ladda ned exempelvis videofiler och för maskin-till-maskin-kommunikation. Ett användningsområde för standarden är sensorer för att känna av förändringar i lufttemperatur, exempelvis vid inbrott eller brand.

– Signalerna kan sedan skickas vidare till akut- eller räddningsteam, säger Feng Wen-sheng, kommunikationschef på det taiwanesiska forskningsinstitutet Technology Research Institute som arrangerar konferensen, till IDG News.

Därmed skulle lte-advanced kunna användas för att sätta upp varningssystem för exempelvis jordbävningar. Inget är klart, men enligt arrangören är det sannolikt att en slutversion av standarden ser dagens ljus på fredag.

Därefter ska specifikationerna för lte advanced skickas till tillverkare av smarttelefoner och nätverk. Det som huvudsakligen återstår är slutdiskussioner kring hur patent och licenser ska hanteras mellan olika aktörer.