Sverige har drabbats av den största spamvågen hittills. Från lunchtid på tisdagen ökade andelen spam med hisnande 400 procent.

– Vi har aldrig sett så stora mängder. Vi uppskattar att det rör sig upp mot 750 miljoner spam bara mot Sverige, säger Stefan Thelberg, vd på e-postsäkerhetsföretaget Stej.

Majoriteten av spamvågen, ungefär 90 procent, kommer från Asien och Ryssland. Nytt med den här vågen jämfört med tidigare är att mejlen nu är på svenska. Dock är det ganska uppenbart att de är översatta med Googles översättningstjänst Translate och därför lätta att genomskåda.

Även om någon skulle gå på bluffmejlen rör det sig, enligt Stefan Thelberg, om relativt harmlösa spam utan något egentligt syfte. Skadan de kan orsaka bedömer han som ytterst begränsad, men för företag kan det ändå ställa till stora problem.

– Framför allt handlar det om att företag får lägga mycket tid på att svara på frågor från användare som undrar varför de får en massa konstiga mejl. Det är mycket arbetstid som faller bort på grund av såna här saker, säger Stefan Thelberg.