På Apples stämma nyligen öppnade sig en avgrund av oenighet mellan hur aktieägarna vill att Apples framtida vd-byten ska hanteras. Apples ledning och vissa av företagets aktieägare har hamnat i full konflikt när det gäller reglerna för att utse ny vd.

Frågan har blivit allt mer akut sedan Apples vd och frontfigur Steve Jobs insjuknat. Idag är både frågan om vem som ska efterträda honom och hur det ska gå allt annat än klara. Kaoset blev inte mindre nyligen, då aktieägarna röstade ned ett förslag för en ny successordning för hur vd-byten ska äga rum. Enligt förslaget skulle Apple årligen tvingas att redovisa hur planerna för ett möjligt vd-skifte fortskrider.

– Apple är ett fantastiskt företag och vi är glada att ha det i vår portfölj. Men även stora och smarta företag måste ha en tydlig successionsplan att visa upp för sina ägare, säger Clark McKinley, som är talesman för Calpers, en pensionfond med stora Apple-innehav, som var positivt till förslaget, till IDG News.

Förslaget om en ny successionsordning lades fram av en annan pensionsfond, Central Laborers Pension Fund och stöddes av ett antal organisationer, däribland fackföreningarna.

Men Apples ledning kritiserade förslaget om en successionsordning, med hänvisning till att den leder till att hemlig information läcker ut till konkurrenterna. Detta, anser ledningen, går emot både Apples och dess aktieägares intressen.

Apple meddelade nyligen att Steve Jobs förblir sjukskriven på obestämd tid, och av skäl som inte är tydligt angivna. Jobs har tidigare varit sjukskriven vid flera tillfällen och företaget har hållit igen på information om sin hälsa, vilket oroar flera av företagets stora aktieägare.

Under Jobs frånvaro har Apples operativa chef, Tim Cook, tagit över den dagliga verksamheten. Tidigare har Apple fått kritik från aktieägarhåll för att lägga locket på i vd-frågan, bland annat från riskkapitalisten Warren Buffett, som anser att sådan information är av stor vikt för företaget.

Fakta

Enligt det nedröstade förslaget om en successionsordning för vd-posten, skulle Apples styrelse regelbundet ta fram en plan över hur Apple ska ledas, med en plan för möjliga vd-ersättare och regler för hur ett eventuellt vd-byte ska äga rum. Årligen skulle företagets styrelse, enligt förslaget, lägga fram en rapport om det aktuella läget till aktieägarna.