Jag tycker inte att CS använder ordet molnet i onödan. Jag tycker också att vi har förklarat vad molnet är.

Det finns läsare som tycker annorlunda.

Benägenheten att reta sig på trendiga ord varierar säkert. Om något kallas för molnet kan man uppfatta det som luddigt.

Sedan finns det också något som språkvetarna kallar för ”inlärd irritation”.

Jag tänker i varje fall förklara molnet.

Molnet är en direktöversättning av engelska the cloud.

Sedan några år står molnet för en samordnad struktur av tusentals sammankopplade servrar.

De mest kända exemplen är datasystemen hos sökmotorn Google och postorderföretaget Amazon.

En stor del av internet finns kopierad i Googles moln. Dessutom har många människor sin e-post, sina kalendrar och sina dokument i Googles moln.

Amazon har sin postorderkatalog i molnet, liksom systemet som rekommenderar böcker åt kunderna.

Amazon hyr dessutom ut plats i sitt moln, både för datalagring och för krävande beräkningar.

Typiskt för moln är att allt flyttas. Om du har din e-post på Googles tjänst Gmail så kan dina brev finnas i Kalifornien på morgonen. På kvällen har de kanske flyttats till West Virginia. Du vet inte, och du behöver inte veta.

När du hanterar filer på din egen dator måste du veta vilken hårddisk de finns på. Finns filen på C-disken på din egen dator eller kanske på någon annan disk i ett lokalt nätverk?

Du behöver inte veta exakt var på hårddisken en fil finns, datorn hittar filen om du anger namnet. Men du måste tala om vilken hårddisk datorn ska söka på.

Molnet trollar bort den komplikationen. Tusentals servrar behandlas som en enda utsmetad hårddisk.

Det har sina komplikationer. Jag har sett hur tecknen i adressfältet på min webbläsare har snurrat som trummor på en enarmad bandit när jag bett om min kalender i Gmail. Då har Googlemolnets filsystem inte hängt med i omflyttningarna. Det är som att eftersända posten till någon som har flyttat 14 gånger senaste året, fast här handlar det om sekunder. Kalendern kom till rätta.

Molnet är ett gammalt ord för en intrikat struktur som man inte gitter rita upp i detalj.

Redan de gamla telefonbolagen brukade rita moln i sina diagram ibland. Det fanns ingen anledning att rita upp exakt hur ett telefonsamtal kopplades, bara det kom fram. Samtalet gick genom ett moln av växlar.

Internet bygger ju på telefonnätet. Dessutom förutsätter internet att ett meddelande kan ta många olika vägar till sin mottagare.

Så molnet har också använts som metafor för internets irrvägar.

Exakt vilken väg ett meddelande på internet tar är i de flesta fall både oförutsägbart och ointressant. Bara det kommer fram.

För några år sedan byggde flera amerikanska städer heltäckande trådlösa datanät med wi-fi. Sådana nät kallades också för moln.

Cloud computing blev en teknisk trend i slutet på 00-talet. Trenden är faktiskt redan så gammal att tekniken ifrågasätts – det finns säkerhetsrisker och andra tänkbara komplikationer.

Vi kallar tekniken för molnet, för vad skulle vi annars kalla den.