Tyska affärssystemjätten SAP lämnar nu ett formellt svar på domen från i höstas, då Oracle tilldömdes 1,3 miljarder dollar i skadestånd. Domen gällde att SAP ska ha kopierat supportmaterial från Oracle, genom sitt dåvarande dotterbolag Tomorrownow.

SAP kräver att skadeståndet sänks till maximalt 408,7 miljoner dollar. Dessutom kräver Oracle i en inlaga till en distriktsdomstol i Kalifornien att rättegången görs om.

Bakgrunden är att Oracle stämde SAP år 2007, efter anklagelser att det dåvarande SAP-dottebolaget Tomorrownow hade laddat ned och kopierat program och dokumentation och därmed dumpat sina priser för support.

SAP har erkänt sig skyldig till nedladdningen, men ifrågasätter skadeståndet på 1,3 miljarder dollar. SAP vänder sig mot att tvingas betala skadestånd för "hypotetiska licenser", vilket Oracle krävt. SAP anser inte att Oracle lyckats bevisa att skadan motiverar ett så högt skadestånd, eller att SAP hade gått med på en så hög licenskostnad om företaget hade träffat ett avtal.

Oracle och SAP är hårda konkurrenter på affärssystem. Därmed står det enligt SAP klart att Oracle aldrig skulle ha utfärdat någon licens till SAP, under några villkor.

SAP kräver att en ny rättegång hålls om Oracle inte går med på begränsningarna av skadeståndet. Nya utfrågningar är planerade den 13 juli. Oracle har valt att inte kommentera.

Fakta

Enligt SAPs egna uträkningar via en inhyrd konsult, har företaget åsamkat Oracle skador till ett värde av 28 miljoner dollar. Oracles experter anser att skadeståndet ligger på 408,7 miljoner dollar, vilket SAP anser vara den högsta tänkbara gränsen för ett skadestånd.