Nyligen offentliggjorde Nokia att de kommer använda Microsofts mobila plattform Windows Phone i sina framtida smarttelefoner. Beskedet från marknaden lät inte vänta på sig. Samma dag föll Nokias aktie med åtta procent och mottagandet var allt annat än entusiastiskt.

Det bekräftas även av en opinionsundersökning som företaget nyligen gjort på sin blogg. I undersökningen fick besökare svara på vilka av funktionerna i Windows Phone de såg fram emot mest. Resultatet är allt annat än positivt för Nokia.

I undersökningen kunde man välja mellan olika huvudalternativ. Istället för att välja bland de olika funktioner som finns i Windows Phone valde nästan 23 procent alternativet "annat". Inte långt efter kom alternativet "unikt användargränssnitt" med lite drygt 22 procent av rösterna medan de andra alternativen, däribland Xbox-spel, Windows-integration och Internet Explorer, halkar en bra bit efter. Silverlight var det man såg minst fram emot med ynka tre procent av rösterna.

De som röstade på något av huvudalternativen fick också svara på ett hundratal underalternativ. Där framgår det att Windows Phone inte är speciellt populärt.

– En tredjedel höll med om att Windows phone inte var det de ville ha, säger företaget till Inquirer.

För Nokia borde det inte vara någon större överraskning vid det här laget. Något som kanske överraskar mer är att många föredrog företagets två andra operativsystem, Meego och Symbian, framför Windows Phone.

Fakta

I början av februari läckte ett internt meddelande från Nokias VD Stephen Elop ut till pressen, där Elop går till hårt angrepp mot det egna företagets val och strategier. Bland annat jämför han Nokia med en brinnande oljeplattform där företaget häller bensin på elden.

Efter läckan tog rykten fart att Nokia stod inför stora förändringar. Bara dagar efter läckan annonserades att företaget inlett ett samarbete med Microsoft.