I höstas meddelade Google att tre miljoner företagskunder har satsat på Google Apps. I produktpaketet ingår både e-posttjänster och kontorspaket.

Under de senaste månaderna har flera svenska företag och myndigheter bestämt sig för att satsa på Googles tjänster. Det gäller exempelvis Åhlens, Bonnier Tid-skrifter, Interflora och Salems kommun, den första svenska kommun som bytt ut Microsofts plattform mot Googles.

Tony Söderlund, it-chef i Salems kommun strax söder om Stockholm, berättar att de tidigare använde Exchange för e-posten och Microsofts Office för det dagliga kontorsarbetet.

Sedan i november använder cirka 900 anställda och 2 500 elever i stället e-post och kontorsprogram från Google.

Han säger att priset för att uppgradera från Exchange 2000 till nyare versioner skulle bli för högt och att kommunen hellre ville satsa på en öppen och plattformsoberoende teknik.

Satsningen på molntjänster innebär dessutom att it-avdelningen kan ägna sig åt utveckling i stället för att hantera driften.

Det går inte att helt klippa banden till Microsoft.

– Vi kommer att behöva behålla Office på cirka tio procent av de 900 administrativa arbetsplatserna eftersom vi har en del äldre verksamhetskritiska applikationer. De programmen ska ersättas med nya verksamhetssystem som är helt molnbaserade, berättar Tony Söderlund.

Inte heller på detaljhandelskoncernen Axstores, där varuhusen Åhléns, Kicks och Lagerhaus ingår, kan man skippa Office från start. I höstas bytte kommunen från Novell Groupwise till Google Apps för omkring 2 000 användare.

– Som det ser ut i de flesta organisationer kommer en del att behöva den utökade funktionalitet som Officepaketet erbjuder, men för många av oss räcker det med Google Apps, säger Axstores cio Martin Thell.

På Bonnier Tidskrifter har 500 användare gått över till Google Apps. Förlaget använde tidigare Exchange 2003 och funderade på att uppgradera till Exchange 2010.

It-chefen Renée Kiebler berättar att företaget har som mål att styra över verksamheten helt och hållet till Mac. Därför var det mer naturligt att satsa på Googles produkter.

Arbetet med plattformsbytet inleddes i höstas.

– Tekniskt sett har vi inte stött på några som helst obehagliga överraskningar och är mycket nöjda med Google Apps. Men migreringen blir nog inte klar förrän framåt påsken eftersom vi tar stor hänsyn till användarna och vill ge dem ordentligt stöd och utbildning för att klara bytet, säger Renée Kiebler.

Fakta

Salem uppger att kommunen för de närmaste tre åren betalar 280 000 kronor för den nya Googleplattformen. Bytet från Microsoft innebär en besparing på flera miljoner under den tiden.