Datainspektionen ska avgöra om företag och offentliga verksamheter som använder molntjänster bryter mot personuppgiftslagen, pul, och vilka krav som ställs utifrån lagen. Det gäller till exempel att användaren ser till att molnleverantörens säkerhetsåtgärder är tillräckliga för att skydda personuppgifterna. Först ut i granskningen är Salems kommun, som i november gick över från Microsofts Office och Exchange till Googles molntjänster för e-post och kontorsprogram, och Enköpings kommun, som bland annat använder synkroniseringstjänsten Dropbox.

– Målet med projektet är att öka medvetenheten om vilka krav som personuppgiftslagen ställer vid outsourcing och användning av molntjänster, säger Ulrika Andersson, ansvarig för projektet på Datainspektionen.

Datainspektionen kommer att genomföra inspektioner på plats för att bland annat kolla upp vilka kategorier av uppgifter som behandlas och att uppgifter inte förs över till ett land utanför EU utan stöd. Tillsynsmyndigheten kommer även att ställa frågor om hur det förhåller sig med autentisering, behörighetskontroll, rutiner för säkerhetskopiering samt skydd för obehörig trafik och skadliga program.

– Ansvaret ligger hela tiden hos användarna oavsett om de anlitar en molnleverantör, säger Ulrika Andersson.

Det här är saker som Datainspektionen vanligtivs ser över vid sina granskningar när det gäller hantering av personuppgifter. Det som utmärker de här fallen, enligt Ulrika Andersson, är att säkerheten tillhandahålls av någon annan.

Att just Salems och Enköpings kommuner granskas beror på att de hanterar personuppgifter i hög grad. När granskningen är klar, enligt plan till sommaren, hoppas Ulrika Andersson att det ska vara lite tydligare vad som gäller när personuppgifter läggs i en molntjänst.

– Vi hoppas att även andra kan få vägledning av våra beslut och få klarhet i vad man ska tänka på och i vilka lägen det är okej att låta andra behandla personuppgifterna. Vi vill även hitta goda exempel som har tänkt på det mesta, både tekniskt och juridiskt, säger Ulrika Andersson.