Gartner släppte i går en uppdaterad prognos för årets pc-försäljning. Likt många andra analytiker tror Gartner att Ipad 2 kommer att minska klyftan mellan bärbara datorer och pekplattor under det kommande året.

Enligt Gartner kommer tillväxten inom den globala pc-försäljningen under året att avta mer än tidigare trott. Pekplattor likt Ipad kommer enligt Gartner bli ett alternativ för många datorköpare.

Gartner förutspår att det kommer att skeppas 387,8 miljoner pc-datorer i år, en tillväxt på 10,5 procent jämfört med förra året. Gartner har tidigare förutspått en tillväxt på 15,9 procent inom årets globala pc-försäljning.

– Vi förutspår att allt fler konsumenter kommer att titta på alternativ till den traditionella pc-datorn. Uppföljaren till Apples Ipad och liknande pekplattor kommer att tilltala konsumenternas behov och minska tillväxten av pc-försäljningen, skriver Gartner i sin analys.

Gartners uppdaterade analys kommer endast en dag efter Apple lanserade Ipad 2. Under förra året sålde Apple cirka 15 miljoner Ipad, något som har fått analytiker att se över sina prognoser för 2011.

Enligt Brian Marshall på analysföretaget Gleacher and Company kan Ipad 2 även påverka Apples försäljning av både Iphone och Macdatorer.

– Ipad har lyckats integrera funktionaliteten hos en netbook i en mediaspelare, och har på så sätt skapat ett hot mot både Iphone och Mac, säger Brian Marshall.

Under förra året stod försäljningen av Iphone och Macdatorer för 64 procent av Apples omsättning.

Även analysföretaget Forrester Research tror att Apple kommer att lyckas stort med Ipad 2 i år. I ett blogginlägg uppger Sarah Rotman Epps på Forrester Research att Ipad 2 kan hjälpa Apple att ta 80 procent av den amerikanska marknaden för pekplattor under 2011.

– I en värld efter pc-datorn kommer konsumenter att ha en mycket intimare relation till sina datorer. De används i allt mer i soffan och i sängen, en dator är inte längre begränsad till skrivbordet, skriver Sarah Rotman Epps.

IDG News