Attacken påverkade 18 miljoner bloggar som drivs på Wordpress.com, bland andra stora sajter som Techcrunch, och är den största överbelastning som drabbat nätverket under de sex år det funnits.

– Det här är den största och mest uthålliga attacken vi har sett, säger Matt Mullenweg, grundare av Wordpressföretaget Automattic.

Flera gigabit data per sekund ska ha skickats mot Wordpress när attacken var som mest omfattande, vilket tyder på att den som ligger bakom har tillgång till ett stort nätverk av kapade datorer. Samtliga tre av företagets datacenter i San Antonio, Chicago och Dallas påverkades. Tidvis var bloggar svåra att nå eller låg helt nere.

På en blogg riktad mot Wordpress företagskunder meddelade företaget att de så kallade vip-sajterna, de som tillhör större bolag, skulle prioriteras när trafiken styrdes om.

Matt Mullenweg säger till Techcrunch att attacken troligtvis är politiskt motiverad och att målet var en av företagets ej engelskspråkiga bloggar.

– Men vi undersöker det fortfarande och har inga bevis.
Wordpress.com är en driftad tjänst som bygger på bloggverktyget med samma namn. Det släpptes som öppen källkod av Matt Mullenweg själv 2003. Två år senare lanserades den driftade tjänsten.