Heidi Harman är mellan kontor. Därför sitter hon bland annat bakom
snöret på Coffice vid en tvärgata till Medborgarplatsen på Södermalm i Stockholm. Bakom snöret får man för 700 kronor i månaden hitta sig en ledig arbetsplats vid ett bord eller i en mörkbrun skinnfåtölj.
Snart flyttar hon in på sitt nya kontor där hon kan driva sitt företag Runalong.se som hon startade för två år sedan. Idén föddes ur den ilska hon kände när hon inte vågade sig ut och springa som ensam tjej på kvällen. Hon byggde en sajt där löpare kan boka in sig på gemensamma rundor.
Nu tittar hon på nya affärsmodeller för hur hon skulle kunna licensiera ut tekniken till andra användningsområden.
Ofta är folk alldeles för bekväma för att agera när de märker att något inte står rätt till, tycker hon.
– Det finns många ursäkter, som att man har en hög lön och att det nuvarande arbetet är tryggt och bra. Men vänder man på det – vi bor i Sverige, hur illa kan det gå?
Hon tar gärna chansen att uppmuntra folk att hitta lösningar och realisera dem. Och att våga satsa på det de har talang för.
– Om jag ser någon som har potential men inte får användning för den, då säger jag till att de borde fokusera på sin talang.
Heidi Harman fick lära sig processledning vid Kaospiloterna i Danmark. Tidigare har hon jobbat på olika webbyråer, men sa upp sig från sitt fasta jobb när hon startade Runalong. Utöver sin startup jobbar hon på konsultbasis med att hjälpa företag att förbättra användarupplevelsen. Hon kan exempelvis gå in som projektledare eller interaktionsdesigner i en annan it-startup för att se över deras tjänster och göra dem så användarvänliga som möjligt.
– Är det lätt att delta så gör folk det. Är det inte det
så gör de det inte. Så enkelt är det.
När hon insåg ur ensam hon var som tjej på de tekniska konferenserna hon besökte, och hur få kvinnliga förebilder det fanns på scen, konstaterade hon att ”man kan inte gnälla på saker om man inte gör något åt det” och drog upp planerna för att starta ett
nätverk för tjejer.
Via Twitter kontaktade hon Andie Nordgren, som hon träffat på några av konferenserna.
– Det finns ju en massa grymma brudar. Tänk vad kul att gå ut och dricka öl och snacka kod och inte bara vara den där tjejen, utan vara Heidi. Är det jämställt så blir man mer en person, säger hon.
Tillsammans med Andie Nordgren startade hon nätverket Geek Girl Meetup.
– Vi satte ihop ett koncept som gick ut på att vi samlar alla tjejer vi känner – och inte känner – för att träffas, fika och prata om det som vi gillar: internetstrategi, kod och startups.
I dag har konferensen genomförts fyra gånger sedan 2009. Det är en så kallad unconference, där alla deltagare bidrar med 20 minuter av sin expertkunskap, vilket skapar ett brett kunskapsutbyte. Den som inte har ett specifikt ämne att prata om kan twittra, blogga eller fotografera. Utöver Stockholm har den spridit sig och finns i dag i Göteborg, Öresund, Danmark och Mexiko, genom att konferensdeltagare tagit med sig konceptet till sin stad.
Under den knappt timslånga intervjun stannar flera personer till för att byta några ord med Heidi. En person vill hälsa från sin syster som Heidi Harman spontanfikade med för någon vecka sedan.
– Jag visste att ni skulle gilla varandra, konstaterar
mannen nöjt.
Heidi Harman är bra på att använda sig av sitt nätverk, vilket har kommit väl till pass under byggandet av Runalong. Dels har hon ett större utbud när hon vill anställa nya personer, dels finns det alltid någon att fråga när hon behöver input.
– Jag utnyttjar det hela tiden genom att ställa frågor. Jag kan få många olika svar, vilket sätter perspektiv
på saker och ting, säger hon.
Nu funderar kärntruppen bakom Geek Girl Meetup på hur de skulle kunna bredda konceptet och vända sig till en yngre målgrupp. Ska man få fler kvinnor att intressera sig för it-branschen måste det
börja där, tror Heidi Harman.
Att göra teknikutbildningarna mer lockande skulle kunna vara ett första steg på vägen.
– ICT, det låter som en sjukdom. Man kan paketera det på ett annat sätt. På KTHs utbildningar inom it, teknik och design är det till exempel fler tjejer.
Kvinnor kan ha en fördel i it-branschen i deras sätt att se på samhället, enligt Heidi Harman. En mer okonventionell och ovanlig ansats kan ge andra lösningar. Heidi Harman tror till exempel att förhållandevis få män skulle få idén till en tjänst som Runalong, för kvinnor som vill ge sig ut och springa
tillsammans.
När man väl fått idén gäller det att göra slag i saken. Heidi Harman vill sprida budskapet att det går om man vill och att ingenting är omöjligt. Ett sätt att stötta kvinnor med antingen arbetstid eller pengar är genom det investmentbolag hon funderar på att starta för att investera i kvinnor med bolag inom it och biotech.
– Lär du dig att hitta affären i it så är det otroligt intressant. Det kan tillgodose många behov. Startar du ditt eget företag kan du förfoga över din egen tid, plats och output. Det är rätt fett.
Intervjun börjar närma sig sitt slut. Innan vi reser på oss återkommer Heidi Harmann till att folk borde göra det de brinner för.
– Vad är det som gör att tiden stannar, frågar hon sig.
När hon får svara på sin egen fråga kommer svaret snabbt:
– När jag gör saker och ting enkla för människor. Oavsett om det är som interaktionsdesigner eller om jag sätter ihop folk med varandra, så vet jag att det bli enklare för dem sedan. Världen blir bättre.
Namn: Heidi Harman.
Yrke: Projektledare/ planner/interaktionsdesigner. Grundare av Runalong.se och Geek Girl Meetup.
Ålder: 31 år.
Familj: Ja.
Bor: Södermalm, Stockholm.
Fritidsintressen: Jogga, åka snowboard, filosofi, kod, skapa saker, klättra i träd, vandra, bygga bolag.
Gör mig glad: Inspirerade och engagerade
människor som gör det de älskar väl.
Gör mig arg: Byråkrati.
Favoritmat: Asiatiskt. Sushi, dumplings och soppor.
Favoritdryck: Te, kaffe, champagne.
På nattduksbordet: Getting Real av 37signals (läser om den för andra gången).
…att människor kan påverka sin omvärld mer än de tror:
”För mig finns en stor konflikt i att konsumera och producera. Jag kan konsumera så mycket jag vill, men
det är få saker som triggar folk att producera saker. Många upplever i dag att de inte kan påverka samhället. Jag tror
att folk skulle vara lyckligare om de bara förstod att de faktiskt kan göra något.”
…hur man får det man vill ha:
”Man har mer makt att påverka sin omgivning än man
tror. Om jag ber om det jag vill ha är sannolikheten större att jag får det. Om du berättar för folk vad du vill, hjälper folk gärna till om de kan.”
…att få in fler kvinnor i it-branschen:
”Jag tror att pengar och värdebaserat arbete löser jättemycket. Om man aktivt och engagerat söker fler tjejer till utbildningar och företag och gör det på rätt sätt tror jag
att man lyckas.”