Diakrit riktar sig framför allt till mäklare, byggfirmor och andra som har behov av att på ett snyggt sätt kunna visa upp byggnader, oavsett om de faktiskt existerar eller inte.

När företaget startade 2001 tillverkade de bara planritningar.

– Att bara göra planritningar är torrt och osexigt. Då stod vi tämligen still i omsättning, säger Pontus Lindholm, vd på Diakrit.

Sommaren 2008 fusionerades bolaget med Laholmsföretaget Matrix och har sedan dess gjort 3d-visualiseringar. När företaget fick en förfrågan från en av landets största byggare, mitt i finanskrisen, började de tillverka modellerna i stor skala. Sedan dess har verksamheten även kommit att omfatta fotografering.

– Det var ett strategiskt beslut, det började dyka upp konkurrenter.

Sedan dess har företaget vuxit så det knakar. De senaste tre åren har de gått från en omsättning på ungefär 15 miljoner per år till dagens 40 miljoner.

Mycket av framgången ligger i en omfattande utlandsverksamhet. Totalt har företaget omkring 115 anställda – men bara 15 i Sverige.

När Diakrit startade etablerades produktionsverksamhet i Serbien, men numera ligger den största delen av produktionen i Thailand.

– Bangkok är något av företagets hjärta. Vi styr företaget från Sverige, men alla som ringer oss hamnar förr eller senare i Bangkok, säger Pontus Lindholm.

Ett av Diakrits främsta försäljningsargument är att företaget har kontroll över hela produktionskedjan, något som är möjligt just tack vare den omfattande närvaron i andra länder.

Företaget har verksamhet i flera europeiska länder, bland annat Tyskland, och har siktet inställt på att växa ytterligare.

– Målsättningen är en omsättning över 100 miljoner om tre år.

Fakta

Startades: I Stockholm 2001. Etablerade sin produktionsverksamhet i Bangkok 2005. Fusionerades med konkurrenten Matrix 2008.

Omsättning:
40 miljoner, från 15 miljoner för tre år sedan.

Antal anställda:
115 anställda, varav 15 i Sverige.