Många av de utvecklingsbolag som CS varit i kontakt med tycker att tiden nu är mogen för större satsningar på pekplattor. Det främsta skälet är att den generation av pekplattor som nu kommer är byggda kring Android 3.0 som bättre än tidigare är anpassad för denna produktkategori.

– Vi fokuserar väldigt mycket på pekplattor eftersom vi ser att våra spel gör sig bättre på det formatet än på mobiler, säger Thomas Hartwig, grundare av Midasplayer, företaget bakom spelsidan King.com.

När CS når honom är han i USA där han träffar företrädare för Google och lära sig mer om den nya versionen av Android.

Problemet för de svenska utvecklarna är att pekplattor med Android 3.0 ännu inte säljs i Sverige. Först ut är Motorola med pekplattan Xoom som hittills bara säljs i USA och Storbritannien.

– Jag är just nu i San Francisco och ska köpa med ett antal Motorola Xoom hem så att vi kan testa på nyare och bättre hårdvara, berättar Thomas Hartwig.

Per Jonsson, utvecklare på konsultbolaget IT-Huset, säger att de i dagsläget får nöja sig med en emulator som utvecklingsplattform.

– Den fungerar okej för tester och prototyper, men förhoppningsvis kommer Google även att sälja utvecklingsexemplar som de gör med Nexus One, säger Per Jonsson.

IT-Huset fokuserar främst på utveckling för företagsmarknaden med allt från dokumenthantering till kommunikation och presentation.

Jonas Petersson, teknikchef på XMS Penvision, berättar att de inlett arbetet med att anpassa ett antal produkter som tidigare utvecklats för Ipad. Det gäller exempelvis Prisjakt, Inventory och ett antal appar för Posten.

Även på Enea är vårens fokus inställt på pekplattor med Android.

– Vi tror att både försäljningen och applikationsutvecklingen till Androidbaserade plattor tar rejäl fart när det äntligen finns seriös hårdvara att utveckla för, säger Eneas Androidspecialist Mattias Björnheden.

Apples Ipad dominerar totalt på marknaden för pekplattor, men det är bara en tidsfråga innan Android är ikapp, tror Leif-Olof Wallin, Gartners analytiker.

– Androidbaserade plattor kommer att vara lika stora i volym som Ipad vid slutet av året, säger Leif-Olof Wallin.

Han tror att många av de konkurrerande produkterna är överlägsna när det gäller både funktioner och kapacitet.

Det säger han trots att den nya modellen av Ipad får en rejäl ansiktslyftning med bättre processor och grafik i ett ännu mer slimmat skal än tidigare.

Fakta

I samband med lanseringen av Ipad 2 förra veckan meddelade Apple att produkten sedan säljstarten i april 2010 har sålts i 15 miljoner exemplar. Det innebär att Apple har 90 procent av marknaden för pekplattor.

Enligt analysföretaget Gartners ökar Androidplattornas andel till hälften av marknaden före årets slut.

Förutom Ios och Android används även Windows på vissa av vårens nya pekplattor. Men Microsoft väntar till nästa år med en version av Windows som är skräddarsydd för dessa produkter. Den versionen av Windows kommer att få stöd för de Armbaserade processorer som dominerar det segmentet.

Android 1.0 kom i september 2008 medan version 1.6 (Donut) kom i september 2009 och innebar genombrott för Googles operativsystem på mobiler. Den senaste versionen för telefoner är version 2.3 (Gingerbread) som stod klar i december 2010. Första versionen som anpassats för pekplattor är 3.0 (Honeycomb) som stod klar i februari i år. Näst på tur är en version som kallas Ice Cream Sandwich och förväntas dyka upp i mitten av året.