Spotify har numera en miljon betalande användare. Det meddelade företaget på sin blogg natten till onsdagen.

"Det är ett bevis på att vi har fantastiska användare som fortsätter stöda oss och sprida budskapet om Spotify", skriver grundaren Daniel Ek på bloggen.

Spotify, som lanserade sin musiktjänst 2006, ses av många som en lösning på den omfattande piratkopieringen av musik på internet och har växt snabbt sen lanseringen. Frågan är om musiktjänsten växer tillräckligt snabbt.

Spotify meddelade i december att företaget skjuter upp sin USA-lansering eftersom förhandlingarna med de amerikanska skivbolagen har dragit ut på tidenSpotify De har gynnsamma avtal med de europeiska skivbolagen, men de amerikanska är rädda för att sluta dåliga avtal. I december var det endast 7,5 procent, 750 000, av Spotifys användare som betalade för tjänsten. En av anledningarna till rädslan är just att det är en relativt liten andel användare som faktiskt betalar för tjänsten.

Nu är det alltså en miljon som betalar, vilket enligt uppgifter till Financial Times motsvarar omkring 15 procent av användarna. Det innebär en dramatisk ökning av andelen betalande användare jämfört med i december. Det skickar en viktig signal till skivbolagen om att användarna verkligen är beredda att betala trots att tjänsten även kan användas gratis.

När ryska Digital Sky Technologies investerade drygt en halv milijard i Spotify har rykten om att tjänsten inom kort ska lanseras i USA tagit fart. Efter den stora ökningen har sannolikheten för en USA-lansering inom kort ökat.