Redan vid slutet på 2009 öppnade Telia världens första 4g-nät i Stockholm och Oslo. I sommar är det dags för nästa steg i utvecklingen då man kan bredda sina nät med de nya 800 MHz-frekvenser som nu auktionerats ut. Problemet är bara att man inte kan använda samma usb-modem som tidigare utan måste ha modem som stöder både dagens 2,6 GHz-frekvenser och de nu aktuella frekvenserna på 800 MHz.

ZTE tidigt ute vilket innebär att Telia valt den kinesiska leverantörer i stället för Samsung, som man tidigare samarbetat med. ZTEs nya modem MF820D hör till de första som stöder lte-frekvenserna 800, 1800 och 2600 MHz.

– Det handlar om ett multifrekvensmodem som dessutom stöder både 3g och gsm på 900-bandet, säger ZTEs nordiska teknikchef Magnus Isaksson.

Även Telenor, Tele2 och Tre jobbar nu intensivt för att bygga ut sina nät med stöd för det nya 800 MHz-nätet.

Andreas Hamrin, presschef på Telenor Sverige, säger att de förväntar sig att lagom till sommaren kunna erbjuda kunderna modem som klarar samtliga frekvensband för 4g samt även det äldre 3g-nätet.

– Vi kör allt överallt eftersom vi inte vill kompromissa med täckningen, vare sig inomhus, geografiskt eller kring kapaciteten, säger Andreas Hamrin som uppger att Telenors 4g-nät vid slutet av 2012 ska nätet täcka 99 procent av befolkningen.