I Intels andra generation av Core Vproprocessorerna finne en rad nya skyddsmekanismer. Intel Identity Protection skyddar mot identitetsstölder medan Anti-Theft Technology 3.0 har försetts med kopplingar till både gps och mobilnäten.
Intel jämför tekniken med giftpiller: skyddet gör stulna datorer helt obrukbara.

Tekniken började testas redan förra året då det dock krävdes att datorn kopplades mot nätet för att kunna nås av dessa giftpiller. Nytt i version 3.0 är att administratören kan spåra borttappade eller stulna datorer via gps samt överföra spärrar via sms. Funktionerna har blivit möjliga tack vare att allt fler bärbara datorer har både gps och modem för mobilt bredband. Enligt Intel ska spårsändare kunna aktiveras helt automatiskt även om datorn är avslagen.

När datorn kommer till rätta kan den återaktiveras med hjälp av en kod som också kan skickas via sms.

Vid lanseringen av Anti-Theft 2.0 för ett år sedan ställde sig flera experter tveksamma till nyttan med tekniken. Men Intels teknikspecialist Jan Östling betonar att det handlar om en av flera skyddsmekanismer.

– Det är snarare så att stöldskyddstekniken utgör ett komplement till andra typer av säkerhetslösningar. Den ersätter naturligtvis inte kryptering av information på hårddisken.

Med den nya versionen av Vpro kommer även utökade funktioner för fjärradministration där administratören kan se fjärrdatorns skärm i rätt upplösning samt på bara ett par minuter konfigurera flera tusen datorer samtidigt.