I veckan meddelade svenska musiktjänsten Spotify att företaget nått en miljon betalande användare. Detta kort efter att det läckt ut att Spotify är på väg att ta in nytt kapital från bland andra ryska Digital Sky Technologies, en investering som skulle sätta värdet på Spotify till 1 miljard dollar, motsvarande 6,4 miljarder kronor.

Men hur mycket pengar drar Spotify in egentligen? Computer Sweden har genomfört en räkneövning baserad på de offentliga uppgifter som finns, samt vissa obekräftade medieuppgifter. Enligt vår sammanställning kommer Spotify i år omsätta 2,4 miljarder kronor - detta utan att den förväntade USA-lanseringen räknats in.

Spotify har alltså i dag en miljon betalande kunder. Enligt tidigare uppgifter betalar 90 procent av dessa kunder för den dyraste premiumtjänsten, omkring 100 kronor i månaden. 10 procent betalar omkring 50 kronor i månaden för den enklare "unlimited"-tjänsten.

Antalet betalande kunder har växt med cirka 70 000 i månaden det senaste halvåret. Med samma tillväxttakt kommer Spotify ha 1,6 miljoner betalande kunder vid årets slut.

Räknat utifrån detta skulle Spotify under 2011 ha intäkter från betalande kunder på 1,4 miljarder kronor.

Abonnemangen är samtidigt bara det ena av Spotifys två intäktsben – företaget drar även in pengar på reklamförsäljning. I Spotifys brittiska bokslut för 2009 anges att fördelningen mellan prenumerantintäkter och annonsintäkter är ungefär 60/40. Givet att detta förhållande står sig kan Spotify lägga ytterligare 950 miljoner kronor till intäktskassan i reklampengar. Och de totala intäkterna skulle då landa på 2,4 miljarder kronor för helåret 2011.

Siffrorna är förstås högst osäkra – framför allt vad gäller förhållandet mellan annonspengar och användarintäkter. Det finns tecken på att antalet nya gratiskunder inte växer i samma takt som antalet betalande användare. Å andra sidan är den USA-lansering som Spotify talat om en längre tid - och som nu bara saknar underskrift från ytterligare ett stort skivbolag innan den kan genomföras - inte alls inräknad här.

Klart är att Spotify redan drar in rejäla pengar på sin tjänst och att den höga värderingen inte framstår som orimlig.

Fakta

Spotify är enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters nära att skriva på ett avtal med Universal Music Group om rättigheter för den amerikanska marknaden. Enligt Reuters är planen att lansera Spotify i USA till sommaren.

Spotify ska ännu inte ha lyckats komma överens med ett av de andra stora skivbolagen, Warner Music Group.