Google ökar takten ordentligt på företagets webbläsare Chrome. För tre veckor sedan släppte företaget den första testversionen av Chrome 10. Två veckor innan dess släpptes den skarpa versionen av Chrome 9.

I tisdags kväll släpptes den skarpa versionen av Chrome 10, som bjuder på en hel del nyheter. En av de största är att prestanda för Javaskript ska ha förbättrats med upp till 66 procent.

– Dagens uppdatering gör att även de mest komplicerade webbsidor och appar körs snabbare, skriver Google i ett blogginlägg.

Dessutom använder Chrome nu sig av en så kallad sandboxteknik för att skydda datorn från Flash. Genom att isolera Flash i en egen process ska säkerhetshål i Flash inte längre påverka datorn som tidigare.

Inställningarna har även fått ett nytt gränssnitt. I stället för att visa en dialogruta likt tidigare visas alla inställningar på en flik i webbläsarfönstret.

En annan nyhet är möjligheten att synkronisera lösenord till webbplatser mellan olika datorer. Det betyder att du inte behöver komma ihåg lösenorden, oavsett om du surfar på jobbet eller hemma.

Version 10, som har rad buggfixar, släpps dagen innan hackartävlingen Pwn2own hålls.

Google är så säkert på den nya versionen av webbläsaren att företaget erbjudit en hittelön på motsvarande 130 000 kronor till den som hittar ett allvarligt säkerhetshål i Chrome 10.

Om du redan har Chrome installerat din dator uppdateras webbläsaren automatiskt. Det går även att ladda ned den senaste versionen för Windows, Mac och Linux på Googles webbplats.

Fakta

• Googles webbläsare Chrome bygger på webbmotorn Webkit. Den första betaversionen kom den 2 september 2008 och den första skarpa versionen den 11 december 2008.

• Stora delar av Chrome släpptes i september 2008 till ett öppen källkodsprojekt som kallas Chromium. Chromium uppdateras ännu oftare än Chrome och de båda programmen har mycket gemensamt.

• Det finns också ett öppet operativsystem som heter Chromium OS och som utvecklas av samma grupp som webbläsaren.

• Googles officiella version av Chromium OS heter Chrome OS.