Den stora jordbävning som drabbade Japan i fredags har påverkat en rad fabriker som tillverkar kretsar och halvledare, skriver Wall Street Journal. Framförallt kan tillgången på ssd-minnen drabbas och leda till ökade priser.

De flesta fabriker i Japan är belägna långt ifrån det värst drabbade områdena, och är även byggda för att kunna motstå kraftiga jordbävningar. Trots det kan andra faktorer såsom kommunikationer leda till leverans och produktionsproblem.

– Det här kan ha en stor inverkan på produktionen inför nästa kvartal, säger Len Jelinek på analysföretaget IHS Isuppli till Wall Street Journal.

En annan marknadsanalytiker, Jim Handy på Objective Analysis, tror att situationen kan leda till stora prisökningar och problem med tillgång inom den närmaste tiden.

Japanska tillverkare av kretsar och halvledare står för cirka 20 procent av världsmarknaden enligt IHS Isuppli. De största producenterna av ssd-minnen, såsom Toshiba och Sandisk, antas emellertid inte ha drabbats för hårt av jordbävningen då deras fabriker är belägna söder om Tokyo, enligt IHS Isuppli.

Toshiba uppger att företaget nu inspekterar samtliga fabriker för att fastställa eventuella skador.

– Förutom leveransproblem på grund av skador på fabrikerna så kan ytterligare förseningar inträffa på grund av tillfälliga problem med infrastrukturen till och från Japan, säger Toshibas taleskvinna, Deborah Chalmers till Wall Street Journal.