Den viktigaste egenskapen hos en webbläsare är att den är snabb. Åtminstone är det så det verkar när man tittar på hur de marknadsförs. Däremot är det svårt att få en bild över vilken webbläsare som egentligen är den snabbaste. Utan några som helst vetenskapliga belägg röstar jag på Chrome.

När man talar om hastighet är det oftast snabbheten att köra Javascriptkod som avses. Här finns det också en mängd tester, problemet är att alla leverantörer hela tiden snart har en ny version på gång som enligt dem kommer att vara den snabbaste.

Det senaste halvåret har jag ändå märkt en stark medvind för Googles webbläsare. Chrome inte bara ökar snabbt i mätningar av marknadsandelar, de flesta kommentarer jag ser i nät- och artikelforum är positiva. Även bland folk i min närhet är det många som gillar Chrome, mycket för att den upplevs som snabb.

När jag först började använda internet, för mycket länge sedan, var det webbläsaren Mosaic som gällde. Ganska snabbt tog Netscape kommandot med Navigator. Microsoft trappade upp kampen och vann i slutet av 1990-talet. Bataljen var så hård att den kallas Det stora webbläsarkriget.

Netscape fick hybris och väntade jättelänge med en ny version. Under tiden gjorde de om webbläsaren totalt, med Java. Det funkade inte och Netscape Navigator försvann. I samma veva släpptes koden till webbläsaren som öppen kod. Det var första gången ett kommersiellt företag gjorde så, vilket av många anses vara starten för öppen källkodsrörelsen, som sedan blev så populär.

Under 00-talets första halva var Internet Explorer allenarådande. Men gänget bakom öppna Navigator formerade sig under organisationen Mozilla och deras Firefox blev den enda seriösa utmanaren. Den stora grejen, som fick många inklusive mig själv att byta, var flikar. Nu är de standard i alla webbläsare. På senare år har det inte hänt så jättemycket spännande saker kring Firefox, som inte heller ökar längre i mätningarna.

Apples framgångar har bäddat för att Safari ökar. Det känns annars som en ganska onödig webbläsare. Oförarglig, men den tillför inget intressant. Om man däremot har en Appleprodukt, som en Ipad, är man i praktiken hänvisad till Safari.

Norska Opera har försökt utmana, men vill lite för mycket. Webbläsaren är ganska krånglig, men mobilversionen är helt okej och åtminstone en nödvändighet på min gamla Nokia.

För min personliga del håller jag kvar vid Firefox ett tag till. Om jag byter till något lutar det mer åt Chrome 10 än åt IE9, Chrome är renare och känns enklare.

Det är också uppenbart att Google just nu har kommandot och att det är Microsoft som försöker slå tillbaka. Android har en fantastisk framgång både på telefoner och pekplattor och Google är på gång med bärbara datorer som har ett webbläsarbaserat operativsystem. Det verkliga webbläsarkriget just nu står därför mellan Microsoft och Google.