Agency9:s Cityplanner har under senare tid fått stor spridning runt om i kommuner som Linköping, Norrköping och Göteborg. Medborgarna kan följa med i utvecklingen av byggnader och stadsdelar. Det sker med hjälp av ett webbaserat gränssnitt där man kan lägga in via tredimensionella modeller av byggnader och ladda upp kartdata från olika dataleverantörer.

Nu kommer en ny version av Cityplanner där medborgarna ska få mer att säga till om.

– Tanken är att medborgarna ska bli mer delaktiga och kunna kommentera olika förslag som kommer upp, säger Agency9:s vd Khashayar Farmanbar.

I den satsning som det Luleåbaserade företaget gör ingår även en ny distributionsform där Cityplanner ska kunna köpas som en molntjänst.

– Det innebär även att vi lättare kan skala upp produkten för internationella kunder samt distribuera det på olika språk, säger Khashayar Farmanbar.

Han berättar att företaget i dagsläget har sju anställda men förväntas utöka med ytterligare två tre säljare under året. Förutom ett tiotal svenska kommuner har produkterna även sålts till Norges huvudstad medan flera länder på kontinenten och i Mellanösten visat intresse.