År 2007 stod trafiken över peer to peer, p2p, för nästan 30 procent av den totala nättrafiken. Men på fyra år har andelen av trafiken som går via p2p, till exempel med hjälp av bittorrent-teknik, minskat radikalt. Numera är det endast fyra procent av internettrafiken som går via sådan fildelning, visar en rapport från övervakning- och säkerhetsföretaget Arbour Networks, som har analyserat internettrafiken mellan 2007 och 2011.

Trafiken har i stället förflyttats till webben, enligt Craig Labovitz, en av författarna till rapporten och forskare på Arbour Networks. Anledningen ser han i att webben har blivit enklare och billigare i takt med att tekniken förbättrats, och att det finns ett mycket större och mer pålitligt utbud på webbsajter.

– Om du ville se en film 2007 så kanske bittorrent var det enda sättet att göra det på. Du startade din p2p-klient och väntade. Det kunde ta timmar och du visste inte heller vad du skulle få. I dag kan du få hög kvalité och pålitlighet på webben, säger Craig Labovitz.

Han exemplifierar med sajter som Rapidshare och Megaupload där användaren i några få klick ladda ner filmer, låtar och spel. Dessutom är webben mer pålitlig.

– Arbetsplatsen kan blockera p2p-teknik, operatören kan blockera video, men webben fungerar förmodligen var du än är, säger han.
En annan anledning till att p2p är på utdöende är att inte alla sett på tekniken med blida ögon.

– P2p-tekniken har varit under attack, där internetleverantörer bland annat har försökt att blockera tekniken, säger Craig Labovitz.

För några år sedan sågs peer to peer som ett hot mot internets stabilitet, eftersom tekniken slukar en hel del bandbredd. På vissa ställen fanns det helt enkelt inte tillräckligt med fiber som kunde ta hand om den växande trafiken.

Användningen bestod främst i att konsumenter laddade ner material de inte betalt för. Nu är det de kommersiella aktörerna som intresserar sig för tekniken, enligt Labovitz. Framöver kommer det bli svårt att upprätthålla en tillräckligt hög kvalitet för att kunna streama filmer i hd-kvalitet och därför tittar de kommersiella aktörerna på möjligheten av att använda p2p.

Fakta

Ett nätverk där alla anslutna datorer kommunicerar med varandra som jämlikar. Alla anslutna datorer är därför både servrar och klienter.

Sådana icke-hierarkiska nät är vanliga system för fildelning på internet, till exempel Gnutella och Kazaa. Filerna skickas direkt från användare till användare. Det finns ingen central server som trafiken passerar igenom eller som håller reda på användare och filer.

Källa: CS ordlista