Får man tro de bedömningar som investeringsbanken Merrill Lynch gör så kommer det att dröja ett halvår innan it-branschens varuflöde normaliseras. Det främsta skälet till det är att Japan har en domerande ställning som leverantör av det råmaterial som bildar basen i produktion av både minnen och processorer. Hela 72 procent av kiselplattorna (silicon wafers) kommer från japanska fabriker, enligt Merrill Lynch.

Bland de företag som är störst på utveckling av flashbaserade minnen märks Toshiba som tvingades stänga sina fabriker i samband med jordbävningen. Även flera av Japans övriga producenter av minnen och kretsar har infört produktionsstopp eller går på sparlåga.

– Även kortare produktionsstopp kan innebära dominoeffter som påverkar flera produktionsled och kan leda till stora förseningar, säger Michael Yang, analytiker på IHS Isuppli, till CS systertidning Computerworld.

CS har varit i kontakt med flera japanska företag som har dotterbolag i Sverige. Här vill man tona ner problemen och informerar sina kunder och partners om vad den japanska katastrofen innebär.

I ett brev som Christer Lindblom, vd för Eizo Europe, skickat ut till sina svenska kunder framkommer det att Eizos produktionsanläggningar inte är skadade. Däremot har vissa av företagets underleverantörer fått skador på sina fabriker.

”Produktionsstörningarna hos dessa underleverantörer varierar från katastrofala till hanterbara”, skriver Christer Lindblom. Han ber sina kunder om förståelse för de avvikelser som kan uppstå kring leveranser av företagets produkter.

Hos Hitachi Data Systems säger säljchefen Staffan Strand att påverkan på slutkunderna blir minimal.

– Våra fabriker i Japan har inte drabbats av några infrastrukturella skador men situationen i Japan innebär att det finns störningar i social infrastruktur i form av transporter, elförsörjning och telekommunikation, säger Staffan Strand.

Han betonar att HDS har fabriker i både Singapore, Frankrike och USA varifrån man kan hämta utrustning och reservdelar.

– Vi har medvetet byggt en fullständig redundans för att kunna hantera situationer där en fabrik eller ett supportcenter slås ut.

Inte heller hos Fujitsu råder någon större panikstämning.
– De flesta av våra produkter för den Europeiska marknaden tillverkas i Tyskland. Det som produceras i Japan har flyttats till andra Fujitsufabriker i södra Japan. På grund av planerade strömavbrott kan man räkna med några dagars försening på det som tillverkas i Japan, säger Fujitsus marknadschef Susanne Carlsson.

Fakta

Japan är hemland för hela 326 av företagen som finns med på Forbes Global 2000.

Bland de mest kända varumärken inom it, kontorsutrustning och konsumentprylar märks Sony, Fujitsu, Panasonic, Canon, JVC, Sharp, Kyocera, Sanyo, Hitachi, Eizo och Nintendo